Колагенът е основната белтъчина на съединителната тъкан на организма в човешкото тяло. Но с възрастта производството на колаген от тялото намалява. Ето защо след 25-тата си годишнина човек трябва да обръща много повече внимание на начина, по който се храни, грижи за кожата и физиката си.
Ако тялото ни страда от дефицит на колаген, това ще се отразява върху твърдостта на кожата, нейната еластичност и появата на бръчки.
Други индикатори за дефицит на колаген е лошо състояние и бързата и интензивна загуба на коса. След като се започне приемането на колаген косата става отново здрава, еластична, косопадът спира и се засилва растежът на косъма, пише Дарик.
Колагеновият протеин играе важна роля в поддържането на здрави венци и зъби. Недостигът му му може да доведе до внезапно разрушаване на зъбите и влошаване на здравето на венците.
Заради съдържанието си на глицин и пролин колагенът подпомага за цялостта на стомаха. Затова дефицитът му може да доведе до образуване на язва.
Местните продукти, спомагащи за изработването на колаген, са телешки език, черен дроб, пилешко, свинско месо и риба. За изработката на колаген спомага и консумацията на бобови култури, грах, овесени ядки, пшеничени кълнове и бирена мая.
Сред плодовете, спомагащи за по-интензивната изработка на колаген са ананас, портокал, киви и лимон, тъй като съдържат витамин С, а той участва активно в образуването на млада съединителна тъкан.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?