Тоталната липса на движение по време на изолацията оказа влияние върху физическото ни състояние, а най-осезаемо това е при хората, които стриктно преди това са спазвали здравословен хранителен режим. Ограниченията да не се срещаме с приятели или да бъдем сред природата повлияват психически и в един момент се отключва голям глад за сладкиши. И най-вече за храни, които никога преди това не са консумирани. Така диетологът Милена Мулетарова обобщи за TrafficNews месеците на социална изолация, които много хора прекараха у дома. Тази изолация всъщност отнема връзката на хората с природата, независимо дали е било осъзнато, или не. Това, което хората най-често споделят по време на изолацията, е, че им се ядат неща, които никога преди това не са обичали.
 
След залитане към вредните храни, завръщането към здравословното и пълноценно меню е доста трудно, споделя специалистът. В последно време консултацията с диетолог се изразява не толкова в конструиране на храненето, а по-скоро как да се излезе от това състояние. Според лекарите причините за прекаляването с вредните храни е на психологическа основа. Впечатленията на диетолога Милена Мулетарова се базира на извадката от хора, които се хранят здравословно, и които са изграждали хранителните си навици в продължение на години. И сега са попаднали в този капан. От 700 души, с които тя рябати, под 10% са нарушили обичайния си здравословен хранителен режим.
 
Натрупването на мазнини в коремната и поясна област е доста рисково и крие редица здравословни проблеми. "Човек трябва много силно да се мотивира, да си върне старите навици или да си изгради нови. Това са мастните натрупвания и депа, които най-трудно се повлияват. Тази "автомобилна гума" зависи само и единствено от начина на хранене, независимо, че много фитнес инструктори биха се обявили против това. Движението в тази коремна област е в много малък процент. Под 10% има значение дали човек се движи, или не. В тази връзка хранителният план е решаващ. В никакъв случай не трябва да спираме с двигателната си активност. Но при положение че килограмите са натрупани в коремната област, е добре да направим преглед на хранителния си подбор. Основното е да се храним с домашно приготвена храна", разкрива диетологът.

Парадоксът в случая на продължилата над два месеца социална изолация за специалиста е тълпите от хора, които са посещавали хранителните вериги. "Никога не съм виждала толкова много хора около топлите щандове в една от големите вериги магазини, колкото беше по времето на изолацията. И всеки път ми идваше да изляза отпред и да попитам чакащите защо го правят, след като сме си вкъщи. Толкова ли е трудно да си направим една салата от червено цвекло с царевица", споделя диетологът.

Съветът й в периода, в който сезонът се сменя, е да подменим и храната си. Желателно е менюто да стане по-леко. В летните месеци човешкото тяло няма чак такава нужда от червените меса и те не трябва да са толкова застъпени в менюто ни. Основно да заложим на сезонните плодове и зеленчуци - ягоди, череши, краставици, зелена салата, домати, тиквички, бакла и др.

"Ако си поставим за цел да следваме някакво меню, за да постигнем желаното тегло и да премахнем от себе си "автомобилната гума", трябва да имаме предвид следното: едно меню не трябва да се простира в рамките на една седмица. То трябва да се простира минимум в осем седмици", смята Милена.

Специално за читателите на TrafficNews Милена Мулетарова разкри 8-седмичен режим, чрез който да постигнем така желаното отслабване:
 
Седмица първа:

- В два от обядите трябва да присъства плодовата салата и обезсоленото сирене
- В два обяда да присъства сотиран зелен грах или боб с две яйца
- Два обяда да бъдат или бяло месо, или риба
- Един обяд да бъде ориз

- Следобедните закуски трябва да бъдат или ядки, или плодове

Вечерите задължително трябва да бъдат ниско въглехидратни, ако искаме по-бързо да премахнем уширението около талията си. Те трябва да съдържат в себе си готвени зеленчуци с яйце, козе сирене или риба.

Втората седмица е същата като първата, но един от плодовите обяди е заменен с пълнозърнеста паста. Условието тук е денят с ориза и пастата да не са един до друг. Следобедните закуски за целия период са както при първата седмица. Вечерите остават основно сурови, печени или сотирани зеленчуци с извара или сирене.

През третата седмица изчезва и вторият плодов обяд и на негово място идва готвената храна - супа, стар боб. Следобедните закуски се запазват (ядки), а вечерята е като при първата седмица.

През четвъртата седмица двата дни с въглехидратни обяди с ориз и паста се запазват при същото условие да не са един след друг. Два дни обядът е супи и варива, два дни са маслените сирена като моцарела (например печен патладжан с моцарела, филийка хляб). И един от обядите е риба. Вечерите са като при втората седмица.

Целият този цикъл се завърта за още четири седмици.

За 8-седмичния период всеки може да си позволи сладолед, но задължително без заливка (топинг), както и няколко блокчета шоколад.