Наскоро маслото загуби позицията си сред храната. Казват, че има много холестерол, вреди на фигурата и т.н. Но заслужава да се отбележи, че този продукт е един от найуважаваните сред тибетския народ и навярно знаете за тяхното добро здраве и дълголетие.

Всъщност ползите от маслото за тялото ви са много големи. Но много често безскрупулни производители добавят растителни мазнини към него или дори правят обикновен маргарин вмесо него, така че този продукт е придобил лоша известност.

 За да може маслото да служи за добро здраве, то трябва да е с високо качество, пише zajenata.bg. Днес производителите са се научили да произвеждат продукти от най-нискокачествените суровини, животински мазнини се заменят със зеленчуци и дори маслото не е изключение. Ето защо, преди да говорите за ползите от природен продукт, трябва да знаете как да го изберете.

Разберете кое е масло във вашата страна и кое е маргарин. Ако видите маргарин в масло, поставете този продукт настрана.  Съхранявайте маслото при температура не по-висока от 6 градуса. Срокът на годност не трябва да надвишава 30-35 дни. Ако продуктът се съхранява по-дълго, тогава той ясно съдържа специални добавки.

Предпочитайте маслото във фолийни опаковки, а не хартия. На светлина, маслото става жълто, губи витамин А.

Фолиевите опаковки пречат на този процес. Когато купувате масло на пазара, не се колебайте да го опитате. То трябва бързо да се стопи в устата ви и да не залепва към зъбите, както прави маргаринът. Също така обърнете внимание на рязането: то трябва да е сухо, плътно, лъскаво и без разслояване. Маслото трябва да има светло- жълтеникав оттенък, като през зимата естественото масло е по-светло, а през лятото по-тъмно. Това се дължи на качеството на тревата, която животните ядат. Но не трябва да е бяло или жълто. Естественото масло лесно се намазва върху хляба. Ако то се разпада, тогава има много вода в него вода. Качественият продукт ще се разтвари в еднаква локва, а фалшивата ще се стопи на буци. 

Маслото - най-лесно абсорбираният източник на витамин А, който е необходим за поддържане на работата на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. Потреблението на масло не води до наднормено тегло. В състава си мастни киселини, които се консумират от тялото само за енергия, а не за телесните мазнини. След консумирането на маслото има усещане за пълнота. Гладът намалява, което означава, че няма да преяждате.

Маслото е чудесен източник на йод, чиято липса може да причини проблеми с щитовидната жлеза Маслото подобрява храносмилателния тракт. То намалява честотата на диария при деца и запек при възрастни. Хората, които консумират масло, са по-малко застрашени от инфаркт.

Мастните киселини на маслото улесняват абсорбирането на такива важни витамини като А, Е, D, К. Дори се препоръчва да се готви с масло, а не на слънчогледово олио. За да не изгори маслото, трябва да добавите малко зехтин. Маслото е богато на антиоксиданти. Те намаляват възможността за развитие на рак и атеросклероза.