Д-р Емилия Начева от УМБАЛ „Каспела” бе наградена в категория „Иновации и уникални медицински техники“ на тазгодишните награди „Лекар на годината” на Регионалната лекарска колегия – Пловдив. Тя получи приза за внедряването на ехоендоскопска гастроентеростомия – модерен, минимално инвазивен метод, осигуряващ комуникация между стомаха и тънкото черво посредством LAMS (lumen-apposing metal stent). Техниката е метод на избор при тежки случаи на пилорна и дуоденална стеноза и показва ново ниво на прецизност и грижа към пациентите.
Д-р Емилия Начева е специалист гастроентеролог, част от екипа на Клиниката по Гастроентерология към УМБАЛ "Каспела". Завършила е Медицински университет – Пловдив през 2017 г. Своята специалност по гастроентерология придобива през 2022 г.
– Д-р Начева, какво означава за Вас това отличие в категория „Иновации и уникални медицински техники”?
– Наградата за мен означава много и е истинска мотивация и вдъхновение. Кара ме да продължавам да се развивам и да ставам все по-добра в това, което правя. За всеки лекар тя е изключително признание.
– Споделихте, че наградата е мотивация. Какво Ви мотивира най-силно в работата като лекар?
– Може би именно желанието да предизвиквам себе си и да ставам все по-добра. Гастроентерологията е много динамична и вълнуваща специалност. Има изключително широка палитра от високо специализирани инвазивни манипулации, които можем да прилагаме. Моят интерес в гастроентерологията е насочен към инвазивната част от специалността, която е и моята страст. Обичам работата си и това, което правя.
– Как избрахте гастроентерологията като специалност?
– Бях стажант-лекар – шеста година в университета, когато дойдох на стаж в клиниката по Гастроентерология на УМБАЛ „Каспела”. След като видях разнообразието от патологията и многобройните манипулациите, които се извършват, просто знаех, че това е моето място. Това беше единственото ми желание и за мое щастие, мечтата ми стана реалност.
– Има ли други лекари в семейството Ви?
– Не, аз съм първият лекар в семейството ми. Майка ми е фармацевт, а дядо ми беше ветеринарен лекар, но хуманни лекари няма.
– Бихте ли обяснили на достъпен език какво представлява ехоендоскопската гастроентеростомия?
– Методът цели да се осигури нормален пасаж на стомашното съдържимо към тънкото черво и е индициран при пациенти с определени заболявания. Те могат да бъдат злокачествени, ангажиращи изхода на стомаха или самия дванадесетопръстник. Липсва нормалното придвижване на храната от стомаха към дванадесетопръстника поради това стеснение. Най-честите причини за това могат да бъдат рак на панкреаса, който притиска дванадесетопръстника, рак на „изхода“ на стомаха или тумори на дванадесетопръстника. Има и някои доброкачествени индикации като язвена болест или панкреатит, но само при пациенти със сериозни придружаващи заболявания, които са лоши хирургични кандидати. За тях оперативното лечение крие висок риск от животозастрашаващи усложнения.
Стентът се отваря преди стеснения участък и по този начин осигурява преминаването на съдържимото. Той е къс и широк и се позиционира стабилно между стомаха и тънкото черво.
Самата манипулация има много предимства пред оперативното лечение. При обходните анастомози –байпас, извършвани хирургично, болничният престой е по-дълъг, по-бавно е възстановяването на общото състояние и на пероралното хранене. Докато при ехоендоскопската гастроентеростомия манипулацията е с кратка продължителност – чисто технически може да бъде изпълнена между 15 и 30 минути. Два часа след анестезията пациентите могат да се движат, да стават, а на следващия ден се възстановява пероралното хранене. Много се скъсяват болничният престой и възстановителният период, и няма разрези. Всичко се извършва чрез ендоскопия, през стомаха, и манипулацията е много по-щадяща.
– Какво показват Вашите наблюдения при пациентите, при които вече сте приложили този метод?
– Методът е иновативен за страната, прилаган е само при нас и в една софийска болница. Ние имаме 11 пациенти, като при всички следпроцедурният период премина гладко. Бяха захранени и изписани в добро общо състояние. Предвид неопластичните заболявания на 10 от пациентите, на които е направена манипулацията, продължителността на живота зависи от основното злокачественото заболяване.
– Колко важна е екипната работа в толкова сложна специалност като гастроентерологията?
– Да можеш да разчиташ на хората, с които работиш, е от изключително значение. Много съм благодарна на целия екип за това, че винаги са насреща. Наистина екипната работа е приоритет за нас. И не смятам, че всичко това би било възможно, ако го нямаше екипа, който сме в момента. Изключително благодарна съм и на ръководството на болницата, тъй като нищо от това нямаше да бъде възможно без тяхната подкрепа.
– Къде стои България по отношение на прилагането на иновативни методи в гастроентерологията?
– Медицината се развива с много бързи темпове, в частност и гастроентерологията. Нашата клиника, която е една от водещите в страната, е наравно с водещите европейски центрове за заболяванията на жлъчно-панкреасната система, черен дроб и възпалителните чревни заболявания.
– Какво бихте посъветвали младите лекари, които избират Вашата специалност?
– Гастроентерологията е желана опция сред новозавършилите медици. Като асистент към Втора катедра по вътрешни болести към Медицински университет, винаги препоръчвам на студентите от пети курс да специализират именно нея, но трябва да са наясно, че не е лека задача. Основното е да работят с удоволствие специалността, която са си избрали, защото иначе нещата не се получават. Да се посветят на това, което им харесва, и да не спират да се развиват. Да четат и да се информират, защото новостите в медицината и кариерното развитие вървят ръка за ръка с него.