Интерес към позволената преди дни по-ранна ваксинация на новородени срещу коклюш регистрират личните лекари в Пловдив и областта. Запитвания и желание от страна на родители за имунизация от 6-та седмица на бебето е имало отдавна, обясни пред TrafficNews шефът на общопрактикуващите лекари д-р Костадин Сотиров.

По думите му родителите са стриктни при прилагането на първите дози от ваксината, които се прилагат на бебета. „Проблемите идват, когато децата пораснат. По-нередовни са за дозите, които се поставят на 6 и 12-годишни деца“, допълва той.

Нарастването на случаите не е довело до промяна в нагласите, отчита специалистът: „Тези, които не искат да ваксинират децата си или себе си, не го правят и сега“.

Личните лекари разполагат с достатъчно количества ваксини и няма данни за проблеми с доставките им. Освен деца, те имат възможността да имунизират всеки, включително и бременни. Ваксината обаче трябва да бъда закупена предварително от аптека и транспортирана чрез специална охладителна чанта.

„Нека хората бъдат спокойни. Имунизирането на бременни е редовна практика, не само с ваксината срещу коклюш в последния триместър. Хубаво е да бъдат ваксинирани и срещу грип. Това важи за всички, които ще бъдат в контакт с новороденото бебе. Тази ваксина е изключително безопасна“, пояснява доктор Сотиров.

Припомняме, че от 9 май стартира безплатната ваксинация за бременни жени от 27-36 гестационна седмица. Условие за поставяне на безплатна имунизация е наличието на медицински документ от проведен преглед/наблюдение/насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящия период на бременността.

Имунизацията е еднократна и се извършва с Boostrix – комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание.

Имунизация се провежда всеки делничен ден в имунизационния кабинет на РЗИ - Пловдив, ул. „Перущица“ №1, ет. 2, каб. №19, от 9.00 до 16.00 часа.