Бави се заплащането на пловдивските медици, които са указали помощ на бежанци от Украйна. Едва тази седмица личните лекари са получили документи от Здравната каса, които трябва да попълнят, за да получат заработените средства.

„Това е работа, свършена от нас преди месец, два или три. Ние сме я свършили от добро сърце, за да помогнем на тези хора. Логичното е, след като лекарят е извършил медицинската помощ, Здравната каса по същия ред, по който плаща за другите пациенти, да я заплати. Но не се получават така нещата. Правилата за отчитането ѝ с цел да бъде платена са усложнени чисто административно”, обясни пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Той посочи, че има неясноти и относно статута на украинските граждани. Част от хората са осигурени, друга част – не са, и това обърква лекарите. „Иска се повече работа с тези хора, тъй като те са непознати за нас. Идват от регион, в който има и полиомиелит и дифтерия, случаите на СПИН са в пъти повече. Налага се да се свърши повече работа с много по-висок риск, а после няма кой да ти плати”, казва медикът.

Междувременно от Регионалната здравна инспекция в Пловдив разпространиха указания относно избора на общопрактикуващ лекар от украинските граждани с временна закрила. От тях става ясно, че българската държава поема здравните осигуровки за три месеца на лицата от 18 до 60 години. Всички под и над тази възраст са осигурени здравно по време на целия престой в България.

Хората с временна закрила могат да се регистрират при избраното от тях джипи и онлайн чрез Персонализираната информационна система на НЗОК. Здравната каса в Пловдив  ще съдейства на тези, които се затрудняват в избора на общопрактикуващ лекар.