51 бременни жени са се имунизирали срещу коклюш от началото на ваксинационната кампания в Пловдив. През последната седмица те са 15 на брой. Това заявиха за TrafficNews от РЗИ-Пловдив.

Припомняме, че след началото на епидемията здравното министерство разреши безплатното ѝ прилагането за бременни жени от 27-36 гестационна седмица. Имунизацията е еднократна и се извършва с утвърдения препарат Boostrix – комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание. Безплатно тя се прилага единствено в кабинета на РЗИ.

Джипита в Пловдив отчитат: Епидемията от коклюш не промени нагласата на родителите антиваксъриНачалникът на личните лекари съветва бременни и роднините им да се ваксинират срещу заразното заболяване

Ваксинацията на възрастни, която се извършва в кабинетите на личните лекари, върви вяло, разкри началникът на джипитата в Пловдивско д-р Костадин Сотиров. „Имунизират се единствено близки роднини на родилки, които очакват в скоро време да се появи бебе и да се грижат за него – баби, дядовци и бащи. Те са малцина“, допълни лекарят.

Той очерта позитивна тенденция по отношения на имунизационно покритие на българите срещу коклюш. „Нямаме проблеми с изпълнението на ваксинационния календар, може да се каже, че сме шампиони в Европейския съюз. Имаме добри показатели, над 92%, при средни данни за ЕС - 60-70%. Трябва да се има предвид и че има редица случаи на деца, които трайно живеят в чужбина, но са включени в прогнозната бройка на деца, които трябва да се ваксинират със задължителните по календар ваксини“, каза още Сотиров.

Личният лекар подчерта, че в момента ситуацията с разпространението на инфекциозното заболяване в Пловдив е слабо. „Още повече, че нямаме случаи на тежка клинична картина при заразените. Въпреки това хората трябва да се предпазват и ваксинират, ако окачват бебе в семейството“, заяви Сотиров.

По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие са регистрирани два случая – при деца на 8 и 9 години, които са със завършен имунизационен статус. Те са ученички в 2ри и 3ти клас в училища в Асеновград и Пловдив. Предвид края на учебните занятия, няма да се налага карантиниране на паралелките им.

Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар са като тези в КонституциятаСпециалистът намира стриктното ваксиниране на децата по сега утвърдения календар за най-ефективно