Днес тенденцията за здравословен начин на живот вече не е само хоби и подходът към избора на хранителни продукти става все по-осъзнат. Сега всички изучаваме храните по-внимателно и следим с интерес всички новости. Кои ще са тенденциите, които обещават само да засилят позициите си през 2020 г.?
Намаляване на топлинната обработка
Намаляване на топлинната и химическата обработка, както и избягване на използването на консерванти и ароматизатори – всичко това помага да се запази най-доброто от полезните свойства на продуктите. Например методът на замразяване на плодове е една от модерните тенденции. Такива плодове запазват своя естествен вкус и когато се добавят към зърнени храни, те не изискват някакво подобряване на вкуса.
Качество на порции
Съвременният ритъм на живот, особено в големите градове, пряко влияе на нашата диета и хранителен режим. Винаги бързаме за някъде, закусваме в движение, често повече, отколкото трябва. Затова днес хората се опитват да преминат към по-висококачествени, здравословни закуски, които са сложени в удобни опаковки на порции.
Зеленото е новият хит
Все повече хора заместват млечните протеинови продукти с растителни протеинови продукти като грах или овес. А производителите, в отговор на нарастващото търсене, разширяват своите вегански продуктови линии, пише TIaloto.bg.
Отказ от рафинирана захар
Хората все по-често избират продукти без добавяне на рафинирана захар и избират натурални подсладители или сиропи без добавяне на захар (агава, цикория и др.). Захарта се използва в големи количества в готовия продукт и е много трудно потребителят да изчисли колко захар използва, в допълнение към традиционното добавяне към чай или кафе.
Обогатяване с диетични фибри
Всяка година броят на храните, обогатени с диетични фибри на рафтовете на магазините се увеличава с 15%. Например, инулинът, който има пребиотични свойства, тоест влияе върху активността на полезните бифидобактерии в червата и подобрява храносмилането, често се добавя към различни храни – зърнени храни, плодове, ядки и др.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?