
Храната е от голямо значение за състоянието на организма. От нея до голяма степен зависят процесите в клетките и тъканите, както и това дали ще усилим съществуващи симптоми, болки и неразположения с небалансирана диета или обратното – ще успеем да ги тушираме и да овладеем състоянието си.
Страдащите от различни хронични състояния, свързани с локални или генерализирани възпаления в тялото, предизвикани от определени заболявания, знаят колко трудно е да се извършват ежедневните дейности, когато налице е възпаление и болка.
За щастие природата си знае работата и дава необходимите хранителни вещества, които имат противовъзпалителни свойства. Ако знаем как правилно да ги комбинираме, тогава неразположенията, възпаленията и болката при артрит, ревматизъм, стомашно-чревни проблеми, проблеми с опорно-двигателния апарат, кожни заболявания и заболявания на периферната нервна система ще бъдат по-малка пречка в нашето ежедневие, пише Az-jenata.bg.
Вижте кои хранителни комбинации помагат за потискане на възпалението:
Зелени листни зеленчуци и зехтин
Зеленолистните зеленчуци съдържат лутеин. Това е мощен антиоксидант, който потиска възпаленията в клетките, бори се с влиянието на свободните радикали и оксидативния стрес, който създават. Зехтинът също е наситен с много голямо количество антиоксиданти, които действат противовъзпалително и подсилват влиянието на тези в зелените листни зеленчуци.
Спанак и боровинки
На пръв поглед изглежда невъзможно тези две храни да бъдат комбинирани, но на помощ идва смутито. То е чудесен вариант да изпиете концентрирана доза от тази чудесна смесица от антиоксиданти, витамини и минерали, потискащи възпаленията. Смути от боровинки и спанак помага за намаляване на болката в мускулите след тренировка.
Леща и лимон
Комбинацията от леща и лимон потиска възпаленията най-вече при предменструален синдром и след настъпване на менструалното кървене. В лещата се съдържа много желязо, което се губи при менструация. Лимонът спомага за усвояване на желязото.
Сладки картофи и лют червен пипер
Когато печете или пържите сладки картофи, не забравяйте да ги поръсите с малко лют червен пипер. Той подсилва усвояването на големите количества витамин А в сладките картофи, който има противовъзпалителни свойства за кожата, очите, белия дроб, нервната система.
Малини и грозде
Комбинацията между малините и гроздето е взривоопасна. Тя може да потисне силни възпаления, причиняващи болка в ставите, меките тъкани, мускулите. Тези два плода са много богати на антиоксиданти, които предпазват от сърдечносъдови заболявания, остеопороза, белодробни заболявания, рак.
Още от категорията
Виж всички
Доставени са 15 хил. дози от ваксината срещу грип за деца

Кръвен тест може да открие над 50 вида рак
