Зимата е това време на годината, в което често хапваме повече, отколкото е необходимо. Някои храни обаче, освен че ще ни заситят, ще ни гарантират, че няма да напълнеем от тях, защото съдържат т.нар „отрицателни калории“.
Това означава, че за тяхната консумация и смилане изразходваме повече калории, отколкото сме приели.
От кайсии и аспержи до чесън и грейпфрут - вижте от кои храни може да хапвате без угризение на съвестта.
1. Ябълки – 47 кал/ 100 гр
Освен че „пази доктора далеч“, този вкусен плод съдържа витамини С и А, които помагат и за здраво сърце.
2. Кайсии – 12 калории на плод
Консумацията им помага за намаляване на риска от инфаркт, освен това са пълни с витамин С, диетични фибри и минерали.
3. Аспержи – 6 калории на стръкче
Пълни са с антиоксиданти, съдържат много важни витамини, като А, С, Е и К, заедно с много фибри.
4. Червено цвекло – 36 кал/ 100 гр
Цвеклото е добър източник на желязо, фолиати и антиоксиданти. То помага за понижение на кръвното налягане, увеличава на ефективността при тренировки и помага за предотвратяване на деменцията.
5. Броколи - 33 кал/ 100 гр
Броколито са отличен източник на витамини К и С, а също така имат много калий и фибри, съдържат и антиоксиданти.
6. Карфиол - 3 кал на цветче
Една порция от карфиол съдържа 77% от дневната препоръчителна доза витамин С за възрастен човек
7. Целина – 2 кал на пръчка
Този зеленчук има най-вече вода, ето защо ще изгорите повече калории, само докато го ядете.
8. Боровинки – 15 кал/ 100 гр
Тези червени плодове са друг чудесен източник на витамин С, както и фибри, манган и изобилие от антиоксиданти.
9. Кресон - 4 кал на шепа
Кресонът се смята, че има лечебни свойства. Той съдържа особено високи нива на витамин К - важен за здравето на костите и витамин А – за здравето на очите. Той има също така глюкозинолат - съединения, което е установено, че има противоракови свойства.
10. Краставица – 6 калории на парче
Този зеленчук е най-вече вода, затова помага за изчистване на токсините от организма, твърдят здравни експерти. Той също така ви държи хидратирани и помага за поддържане здравето на очите и сърцето.
11. Фенел - 12 кал / 100 гр
Тъй както съдържа много фибри, се смята, че помага да се възстанови балансът на женските полови хормони, обвинявани за някои от симптомите на ПМС.
12. Чесън – 49 кал/ 100 гр.
Хапвайте го умерено, той съдържа вещества, които противодействат на настинките и грипа.
13. Грейпфрут - 24 кал за половин грейпфрут
Според проучване, пиенето на сок от грейпфрут, докато ядем мазна храна, намалява теглото с до 1/5.
14. Зелен фасул – 24 кал/ 100 гр
Яденето на зелен фасул ще ви помогне да постигнете плосък корем, според някои диетолози. Той е пълен с важни витамини и протеини също.
15. Кейл - 33 кал/ 100 гр
Има десетки твърдения за антираковите свойства на кейла, въпреки че някои диетолози твърдят, че яденето на броколи и брюкселско зеле е по-добро.
16. Праз - 22 кал/ 100 гр
Празът е отличен източник на витамин К, манган, витамин В6, мед, желязо и витамин C.
17. Лимони - 3 кал на парче
Когато животът ти поднесе лимони ... просто ги изяж. Едно парче лимон съдържа само три калории, което означава, че ще изгорите повече, докато го дъвчете и храносмилате.
18. Маруля - 14 кал/ 100 гр
Съставена предимно от вода, марулята е идеална за диети с малко калории.
19. Лук - 7 кал за филийка
Почти няма рецепта без лук. Ако го ядете в умерени количества, ще изгорите повече калории, отколкото той дава.
20. Малини - 1 кал на малина
Малините съдържат много високи нива на витамин C. Помагат за увеличаване на плодовитостта.
21. Ягоди - 3 кал на плод
Ягодите съдържат повече витамин С от еквивалентното количество портокали и подпомагат храносмилането.
22. Жълта ряпа - 24 кал/ 100 гр
Тя е с ниско съдържание на калории, което я прави идеална храна за отслабване. Дава около 20% от необходимата за деня доза витамин С.
23. Диня - 16 кал в една четвърт от парче
Този плод може да ви помогне да се хидратирате точно толкова, колкото една чаша вода. Освен това помага на работата на сърцето и за отслабване, защото спира натрупването на лошия холестерол.
Източник: Profit.bg.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?