България отбелязва 147 години от гибелта на Васил Левски днес. Кулминацията на тържествата ще бъде в роидния му град Карлово. В Пловдив поклонението пред паметта на Апостола ще се състои утре - 19-и февруари. Историците спорят дали той е убит от османската власт на 18 или 19 февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални чествания.

В 18:00 часа днес на площад "Васил Левски" в Карлово ще се състои възпоменателна церемония. Специална програма са подготвили и от училището, чиито патрон е Дякона. В 19:00 часа в залата на НЧ "Васил Левски" учениците ще представят възпоменателен спектакъл. 

Паметта на Левски ще бъде почетена в Пловдив на 19-и февруари. Церемонията ще се проведе на Бунарджика, от 10.00 часа . Преди това, в 9.00 часа, в храм „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.

Васил Иванов Кунчев – Левски е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Известен като Васил Левски и Апостола на свободата. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Левски е един от ония политически мъже, който още приживе с идеи, смелост и деятелност, с единство на думи и дела печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие.

Вътрешната революционна организация, създадена и ръководена от Васил Левски, не само бележи връх в дълголетното освободително дело, но и стои в основата на следващото развитие на българската национална революция – на Априлското въстание и освобождението на България от османско владичество. Наред с националните си измерения Вътрешната революционна организация е постижение и за европейското национално-революционно и демократическо движение през ХІХ век.

Васил Левски е последователен революционер – демократ и борец за “свята и чиста република” и преди всичко за свобода – лична, национална, общочовешка. Той е борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото.

Наред с историческите си заслуги, Левски е неизменен “Апостол на българската свобода” и синоним на политическия и нравствен идеал на българина.