Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Роджен ден днес празнуват адвокат Стефан Левашки, гимнастичката Десислава Пейчева, руската тенисистка Светлана Кузнецова, бившият испански нападател Раул Гонсалес Бланко, актьорът Тоби Магуайър, футболистите Димитър Топалов и Мартин Подвързачов.

Ето какво още се е случило на 27 юни:

100-годишният Агатон е избран за папа

Той е от гръцко семейство и е роден в Сицилия. Има основание да се счета, че е бил на повече от 100 години, когато бива избран за папа през 678 година.

Когато родителите му умират, той раздава всичкото си наследство и става монах. Умира по време на Третия Константинополски събор, на който е постигната окончателна победа над еретичното течение монотелетизъм.

Понтификът бил известен с чудесата, които е извършил. Той е катонизиран за светец и от православната, и от католическата църква.

Фондовата борса в Ню Йорк се срива

Началото на депресията от 1893 година е причинено от колапса на акциите на железопътните компании, причинени от свръхпроизводство, и последвалите фалити на банките.

Депресията е най-лошата в историята на САЩ по онова време. Повече от 15 хиляди компании и 500 банки фалират. Срива се фондовата борса в Ню Йорк. Безработицата в пика на депресията е била 17-19%.

Завършва първата самотна обиколка на света

Мореплавателят Джошуа Слокъм бяга от дома си в Нова Скотия едва на 12 години. Успява да изгради успешна кариера на капитан в търговския флот.

Сдобива се със стара морски съд за лов на стриди на име „Спрей”. Ремонтира сам 11-метровата лодка.

На 24 април 1895 потегля сам на околосветско пътешествие от Бостън. Завръща се на 27 юни 1898 година.На следващата година Слокъм описва приключението в книгата „Сам около света”, считана днес за класическо произведение в този жанр.

На 14 ноември 1909 година Джошуа и „Спрей” изчезват безследно в морето.

Метежът на „Потьомкин”

В основата на бунта е борш, приготвен от развалено месо. Матросите на кораба отказват да ядат от супата, а капитанът издава заповед за разправа тях. Офицерите обаче биват задържани от 30-мата матроси, които издигат червен флаг и се отправят към Одеса. По това време - през лятото на 1905 година градът е обхванат от всеобща стачка на работниците.

Метежът срещу репресивното отношение към екипажа продължава 11 дни. Бунтовниците обаче така и не успяват да привлекат на своя страна екипажи на други кораби. След като изразходват запасите си от гориво, те акостират в Констанца и предават кораба на румънските власти. На 26 юни пристига руски екипаж, който поема управлението на кораба и го връща в свои води.

Бунтът продължава да е известен и днес благодарение на филма от 1925 г. "Броненосецът Потьомкин" на Сергей Айзенщайн.

Първообразът на съвременния хеликоптер

На 27 юни 1931 година авиоконструкторът Игор Сикорски патентова първообраза на съвременния хеликоптер – „Vought-Sikorsky 300“. Първият от 3-те успешни полета е извършен на 26 май 1940 г.

Първият исторически документ, изобразяващ витлов документ, е китайска рисунка от 4-ти в. пр. Хр. Най-ранният известен чертеж на е направен от Леонардо да Винчи. Първият вертолет е патентован в Англия през 1859 година от Хенри Брайт. Състои се от 2 противоположно въртящи се винта, на които едно над друго са закрепени витлата. В средата на 19-ти век такава машина не може да полети поради липсата на двигател, подходящ по мощност и тегло.

Пускат първата АЕЦ

АЕЦ "Обнинск" е въведена в експлоатация на 27 юни 1954 години. В продължение на 48 години руската централа работи без нито една авария. В момента реакторът е полигон за опити по извеждане от експлоатация на ядрени мощности.

Основан е Българският футболен съюз

Сдружението на футболните клубове в България е основано на 27 юни 1985 година. В него членуват 44 професионални и 490 аматьорски клуба. 

Съюзът е масова обществена организация, която ръководи развитието на футбола в страната и носи непосредствена отговорност за дейността на футболните клубове.