Легенди за чудеса и изцеление привличат вярващи в пловдивския храм “Свети Георги Победоносец”. Миряните са категорични, че на това място има някаква енергия и сила, която се усеща още с влизането. Тук се съхраняват две икони, смятани за чудотворни. Едната, на Св. Мина, е пренесена в България от бежанци от Одрин. Няколко години е стояла в дома на едно семейство, а хората, които им гостували, се изцелявали. Същите чудеса продължили да се случват и когато иконата била дарена на “Свети Георги” от Елена Александрова. До входа на храма стои надпис, че иконата е дар за вечни времена. Посочена е и датата - 21 март 1938 г.

„Тази икона много ми помага. Често идвам тук да се помоля и след като си тръгна, се чувствам някак разтоварена, лека. Св. Мина помогна и на дъщеря ми, която имаше сериозен проблем”, разказва пред TrafficNews.bg Тамара Райкова.

Другата чудотворна икона в храма е на Свети Георги. Тамара, както и десетки други миряни вярват, че усещат присъствието на светеца. „Като застана пред олтара, сякаш нещо ме разтриса”, споделя жената.

Църквата е посещавана от много млади хора и заради иконата на Света Богородица „Златната ябълка”. Подобно на светинята в асеновградския квартал Долни Воден, и тази в „Свети Георги Победоносец” помага на бездетни семейства да се сдобият с рожба. Чудотворната икона се закичва с венци от ябълки от първия петъчен акатис на Великия пост. Те трябва да престоят пет седмици и след прочитането на последния, пети акатис, се раздават на безплодни жени. След това е нужно дамите да изядат благословената ябълка, за да забременеят.  

„На много млади семейства сме помогнали. Не само майките, но и бащите идват с надеждата за дете. Стоят, слушат молитвите. И не след дълго се връщат, за да ни благодарят за чудото - че очакват бебе”, разказват жените, които продават свещи в храма. Ябълки от пловдивската църква стигнали дори до Германия, където българка дълги години не можела да зачене. Само след няколко месеца обаче лично пристигнала, за да сподели най-хубавата вест за очаквана рожба.  

„Най-важна е вярата. Не просто да влезеш в църквата и да запалиш свещ, а да имаш вяра. Радостното е, че вярата на хората се връща. Има надежда за младите”, смятат служителите в “Свети Георги Победоносец”, който е първият български осветен храм в Пловдив. В сегашния си вид той съществува от 1883 г. Известно е, че на същото място е имало друг, построен 35 години по-рано. Инициатор и най-щедър дарител при изграждането му е пловдивският възрожденец Стоян Чалъков, който издействал и ферман за църквата. Тя не оцелява, тъй като по време на последните боеве за освобождението на града през януари 1878 г. граната от руско оръдие пада върху храма и го разрушава. В продължение на 3 г. енориашите събират средства за възобновяването му. Поканени са експерти, чието заключение обаче е, че сградата не може да се укрепи. Тогава църковното настоятелство поканва видния пловдивски архитект Йосиф Шнитер да изготви нов проект. По него се изгражда сегашната църква “Св. Георги”, която е първата в града след Освобождението. Храмът е построен с пари, събрани от различни краища на България. Жителите на кв. “Мараша” масово се включват в строителните работи.

Миряните и до днес продължават да помагат на храма. По традиция на храмовия празник на 6 май тук се събират стотици богомолци. След тържествената литургия ще бъде раздаден курбан за здраве. А вярващите ще се помолят пред иконата на Свети Георги, чиято сила днес е най-голяма.

Още за това свято място, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: