Иларион Макариополски е роден през 1812 г. гр. Елена. Истинското му име е Стоян Михайловски. Близък на Георги Раковски, съратник на Неофит Бозвели Иларион получава високо образование и взема дейно участие борбата за независима българска църква, която борба е част от борбата за национална независимост. Народът ни не се примирява със съкрушителния за него удар с унищожаването на Българската православна църква и държавност. Свободолюбиви и борбени българите провеждат своята борба за църковна независимост.

Не се примиряват с гръцкия език и богослужение. Искат в храмовете им да се служи на български език, да имат български богослужебни книги, а свещениците да не бъдат подложени на репресии и заточения. Както показва и историята няма борба, която българите са провели и да не са спечелили, въпреки вековните робства, и съпротива от страна на Велики сили.

Против българските интереси, свързани с отстояването на църковна независимост, освен традиционната гръцка, се обявява и Русия. Руската дипломация е за православно единство на християните, което за българите означава подчиненост на гръцката патриаршия, репресирани духовници, ниско национално самочувствие и дух. Българите добре осъзнават, че успехът в църковната борба ще окаже нужното въздействие върху волята българска за национално Освобождение и е необходима стъпка за това. Англия и Франция също са против националния църковен въпрос на България и се опитват да наложат своето влияние.

В един момент се оказва, че всички са срещу българите. А за да бъде обезглавена съпротивата, Иларион Макариополски е уреден със заточение от Вселенската патриаршия. Мащабната съпротива обаче не успява да смути желанието на българите за самостоятелност. Огънят вече е разпален и не може да бъде загасен. Натискът на българското общество принуждава османската власт да освободи българския духовен водач и епископ Макариополски се завръща начело на съпротивата.

Борбата на българите срещу гръцкото духовенство набира скорост и става особено силна е през 1857-1860 г., като обхваща всички български провинции. Духовната свобода вече е извоювана. Остава само да бъде прогласена.

Така на навръх Великден в цариградската църква „Свети Стефан”, при църковната служба и по предварително устроен сценарий, епископ Иларион Макариополски декларира самостоятелност на българската църква. По време на празничната Великденска литургия, на 03 април 1860, той не споменава името на Вселенския патриарх, което означава, че българското общество вече не го счита за свой ръководител.

Примерът на цариградските българи бил последван в цялата страна. Една след друга общините се отказвали от гръцките си духовници и признавали единствено Макариополски за свой църковен глава.

С този акт Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия и обявява своята независимост. За първи път в световната история без да имаме институция държава, защото е още поробена, ние отстояваме право на Независима българска църква.

Така българите извоюват своето право да възстановят църковната си независимост под формата на Екзархия. Въпреки, че гръцката патриаршия не признала Екзархията, възстановяването на църковната независимост представлявало крупен успех за възрожденските българи.

Великденската акция на Иларион Макариополски възбужда силно патриотично въодушевление във всички българи. Населението участва в прогонването на гръцките владици. Българският успех в църковната борба дава нови и мощни тласъци на народното движение за Освобождение. В него отново масово участие взимат всички слоеве на българския народ, който още по-смело поглежда към сбободата. Европейските политици започват да осъзнават, че българският народ е фактор, който не бива да бъде подценяван.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg