Безвъзмездна финансова помощ и отлагане на задълженията към бюджета за месеците, в които превозвачите са били без работа. Тези искания бяха поставени по време на днешния протест в Пловдив. Както вече ви разказахме, 37 фирми се включиха в протеста, който бе подкрепен от екскурзоводстките асоциации в страната. Автобусни шествия имаше също в София, Варна, Бургас и Русе.

Под тепетата пристигнаха автобуси от Карлово, Асеновград, Пазарджик и Панагюрище. 

"Няма културен туризъм без екскурзоводи и транспорт", бе основното послание, отправено от превозвачите. 

"Повечето екскурзоводи са на ръба на оцеляването. Това е една много сериозна и отговорна професия, но този факт не се отчита от Министерството на туризма, което е много жалко", коментира Пламен Стефанов. След броени дни ще се навършат три месеца, откакто туризъм на практика няма, а заетите в сектора не регистрират никакви доходи. Междувременно в повечето европейски държави гидовете биват подкрепени от ежемесечни помощи. Според екскурзоводите в Пловдив, ресорното министерство не предприема никакви адекватни мерки.

"До септември месец 95% от заявките са анулирани. Ако имаме работа, това ще бъде от края на септември - началото на октомври. Не искаме да бъдем възприемани като просяци, но смятам, че помощ да ни се представи", изтъкна председателят на АЕБ - Пловдив Румяна Титерякова. 

От Национално сдружение „Случаен превоз” настояват за отлагане на вземанията към държавния бюджет, считано от началото на извънредното положение. Пред журналисти Валентин Георгиев заяви, че са необходими ежемесечни помощи от порядъка на 30 000 лв., за да може бизнесът да посрещне разходите си. 

От туристическия бранш отстояват и искането си за оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова, което бе официално заявено преди месец.

"Подкрепихме искането и ще бъдем на тази позиция до някакъв положителен краен резултат. Няма какво да губим, достатъчно сме ощетени", отговори Пламен Стефанов на журналистически въпрос дали евентуална оставка няма да предизвика сътресения в сектора.