Дверите на подземното царство. Така описват пещерата Голяма Гарваница мнозина, които застават за първи път пред нейната зейнала паст. Вертикалната пещера, която е дълбока над 50 метра, задължително трябва да се види от всички, решили да разгледат природните феномени в Ловешко. Голяма Гарваница се намира на километър и половина северозападно от  село Горско Сливово, около 300 метра вляво от пътя за село Кърпачево.

В пещерата се влиза по здрава метална стълба. По пътя надолу се минава покрай малка издълбана от водата зала с красиви скални образувания. Галериите на пещерата са изпълнени с наноси от глина и кал, доносени от протичащите при дъждовете води.

Голяма Гарваница е проучена и описана за първи път през 1966 г. по време на организирана от държавата пещерна експедиция.

При снеготопенe и проливни дъждове от езерния сифон на дъното на входния кладенец идва значително количество вода, което преминава по пещерните галерии и се губи в крайната зала. По централната галерия от лявата страна е Чешмата - естествено оформено образувание, от което блика единствената питейна вода в пещерата. 

Голяма Гарваница завършва с кален сифон от чакъл и глина. Водопадът е на рекичката, която свързва пещерата Черна пещ с Гарваница, но може да се види само рано напролет по време на топенето на снеговете. До пещерато се провежда ежегодният за платото джаз фестивал през юни.

Около огромния като гигантско гърло отвор, е издигната дървена ограда, която следва очертанията по ръба на пропастта. Заедно с това са оформени доста на брой кътове за почивка и приятен престой на туристите – навеси, дървени маси, пейки и пънчета за сядане. Изградени са и няколко каменни огнища, които любителите на барбекю и скара - по време на пикник, да използват безопасно за кулинарни цели.