Пролетта ни кара да излезем от черупката на града, в който живеем и работим и да се потопим в известни и недотам известни забележителности и кътчета за отдих и почивка. Едно такова място се намира само на 50 километра от Пловдив.

Мраморното езеро се намира на мястото на бившата мраморна кариера на източния склон на могилата Байлъка в село Православ. Селото се намира в полите на Средногорието, заобиколено от красива природа. Ако тръгвате от Пловдив маршрутът ви трябва да премине през градовете Раковски и Брезово и от там отклоненито към село Православ. Именно между двете населени места е и отсечката, по която може да сте стигне до езерото. Нейното начало е отбелязано с един огромен мраморен къс край пътя и минавайки покрай него след около половин километър ще се озовете и до самата вода. Характерното за нея е, че има нетипичен за нашите географски ширини син цвят.


Мраморното езеро представлява изоставена и вече недействаща мраморна кариера. Преди много години от това място са се изкопавали материали за изработка на различни изделия от мрамор, плочи или строителни материали. В момента огромният изкоп е напълнена с дъжовна вода. Цветът й е светлосин до зеленикав, повърхността на езерото е равна като огледало.

Водата е изключително бистра и отвисоко се виждат рибките по дъното. Дълбочината на езерото е около 20 метра и идеално място за гмуркане с екипировка. За това и мястото е предпочитано от водолазите от региона, които правят своите тренировки тук.



По дъното на Мраморното езеро могат да се видят останки от земекопна техника, която е останала от времето на мраморната кариера. Езерото е едно невероятно място, много очарователно, красиво и обаятелно. Заобиколено е от десет могили и възвишения с интересни имена, сред които Байлъка, Корията, Могилата, Свети Георги и други.