Двоен аршин! Турски хотели вдигат цените само за чужденци

Заради срива на лирата и обедняването, до 40% по-малко местни туристи са били на почивка в южната ни съседка

Свят
29.10.2019 20:40 760 0
Двоен аршин! Турски хотели вдигат цените само за чужденци

Хотелските нощувки в Турция поскъпват, но само за чужденци. Хотелиерите в южната ни съседка са постигнали съгласие през  2020 г. да не повишават цените на стаите за местните туристи, но да го направят за чуждестранните, съобщи председателят на туристическата агенция Jolly Tur Метер Вардар, пише турският вестник Hurriyet.

„Когато тази година подписвахме договорите с хотелиерите, ние не приехме исканията им за вдигане на цените. През октомври започваме кампаниите за ранни резервации. През 2020 г. турските туристи ще могат да отидат на почивка без каквото и да било повишение на хотелските цени“, каза Вардар.

През лятото на 2019 г. турският туристически пазар се сви значително заради повишението на цените вследствие отслабването в курса на турската лира спрямо долара и еврото.

Фируз Багликая, председателят на Асоциацията на турските туристически агенции (TÜRSAB),  представи данни, че през тази година турските туристи са платили за своите ваканции с 40% повече, отколкото през 2018 г. Причина за това е бил фактът, че хотелите са отделили по-малко места за местни туристи. Те са дали превес на чужденците заради по-силния курс на долара и еврото спрямо турската лира.

През следващата година обаче хотелиерите ще подходят различно заради свиването с 30-40% на броя на турските туристи. По думите на Метер Вардар, обикновено средно 5 млн. турски граждани си купуват туристически пакети, докато през тази година те са били 3.5 млн.

Напишете коментар
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина