Виена


Снимка: Pixabay

Виена е сбъдната мечта за всеки пътешественик. Градът впечатлява със своята неповторима зимна атмосфера, интересни забележителности, множество атракции, красиви гледки и кулинарни вкусотии. Виена е прекрасна през зимата, когато можете да изпиете чаша ароматно виенско кафе в някоя уютна сладкарничка и да се скриете на топло. Зимното очарование на града е придружено от невероятните коледни базари, които можете да посетите там, като най-старият от всички  е базарът „Фраюнг“. Освен него, по това време на годината можете да видите още няколко впечатляващи коледни базари, изпълнени с невероятни светлини, празнична музика, омайващи аромати, безброй лакомства, изненади и коледни подаръци.

Брюксел


Снимка: Pixabay

Брюксел е впечатляващ европейски град, дом на интересни забележителности, изящна архитектура, богата история, вкусна храна и гостоприемни хора. В студените зимни дни можете да се потопите в една неповторима атмосфера, да опитате от ароматните горещи гофрети и да се разходите из китните градски улици, носещи коледна атмосфера и величествен блясък.  В Брюксел се намира един от най-хубавите коледни базари в Европа – т. нар. „Зимни чудеса“. Провежда се на централния площад и площада пред църквата „Света Екатерина“. Всяка зима коледният базар има приблизително 2,5 милиона посетители и продължава от края на ноември до началото на месец януари. 

Берлин


Снимка: Pixabay

Берлин е една от най-красивите и често посещавани европейски дестинации. Със своите прекрасни забележителности, впечатляваща история, китни улички и красиви гледки, градът се превръща в едно от любимите места на нашия континент. През зимния сезон, градът се превръща в истинска коледна приказка и великолепна феерия от цветове, звуци и аромати. Прекрасни дървени къщички с празнична украса се разполагат в различни кътчета на града и радват както местните, така и посетителите.  Приказните коледни базари завършват зимната приказка в града и привличат малки и големи. 

Рим


Снимка: Pixabay

Рим или Вечният град си остава една от най-красивите и често посещавани дестинации в Европа. Като столица и най-голям град в Италия, Рим посреща туристи от всички краища на света и очарова пътешествениците със своята богата история, прелестна архитектура и неповторимо вкусна италианска храна. В Рим се намира и един от най-популярните коледни базари, разположен на площад „Навона“. Местните казват, че който посети сергиите с традиционни декорации, ще има огромен късмет през следващата година. На базара всеки може да опита от захарните изкушения и различните италиански вкусотии.  Този коледен базар датира от 100 години и продължава да е водеща зимна атракция в града.

Милано

Снимка: Pixabay

Прелестният Милано е известен със своите забележителности, високо ценени архитектурни паметници, красиви гледки, многобройни магазини и бутици. Коледните празници в Милано официално започват на седми декември, когато се чества празникът на Свети Амброзио – покровител на града. Коледният базар в Милано дава началото на празничното настроение в града. Името на базара е „O Bej, O Bej”, което в превод от милански диалект означава „О, колко е хубаво!“. Удивителната коледна украса, цветните щандове, красиво украсените витрини, прясно приготвените вкусотии и празничното настроение създават една неповторима зимна приказка. 

Москва


Снимка: Pixabay

Руската столица е мечта за всеки пътешественик. Със своя неповторим чар, богата история, исторически и културни забележителности, градът представлява един уникален културен център. Москва е един от най-красивите градове, особено дни преди Рождество Христово. Коледният базар в града привлича множество посетители на Червения площад, където вместо греяно вино, може да опитате предпочитания руски чай в самовар и да си купите от традиционните матрьошки. По това време на годината милиони цветни светлини озаряват московските улици и се създава невероятна празнична атмосфера. Не пропускайте ледените пързалки, местните деликатеси и бляскавите увеселителни паркове. 

Будапеща


Снимка: Pixabay

Будапеща e внушителна и очарователна, интересна и незабравима. Една от най-прекрасните европейски столици целогодишно посреща туристи от цял свят и е дом на архитектурни шедьоври и богата история. Много от пътешествениците предпочитат да усетят вълшебния предколеден дух на града. По това време на годината там може да се посети коледният базар на площад „Вьорьошмарти“, където ще се потопите в невероятна празнична атмосфера, ще усетите аромата на греяно вино и пресни меденки и ще имате възможност да се насладите на интересна празнична програма, включваща концерти, театрални и куклени постановки. Типични за унгарските базари са украшенията от сушени цитрусови кори или сушени плодове, както и ръчно изработените предмети. 

Прага


Снимка: Pixabay

Чешката столица е любима дестинация на пътешественици от различни точки на света. Красотата и неповторимата атмосфера на града, заедно с грандиозните сгради, прекрасните улички, вкусната храна и гостоприемните хора, правят това място толкова посещавано, особено преди и по време на коледните празници. Базарът, разположен на площада в Стария град, е сред най-красивите и най-стари коледни базари в Европа. Заобиколен е от барокови сгради, които допълнително засилват естетическия вид на мястото и с красивите си коледни светлини създава представата за една истинска зимна приказка. Огромна коледна елха в прелестна украса стои в центъра на площада и е фокус на празничните забави. 

Дъблин


Снимка: Pixabay

Столицата на Ирландия е наистина магично място, което се превръща в една вълшебна коледна приказка през снежните дни и нощи. Въпреки, че коледният базар в града е един от най-новите в Европа, неговите посетители наброяват повече от 140 хиляди всяка година. Там може да се видят красиви произведения на изкуството, придружени от вкусна храна, както и много музика и танци. Изобилието от традиционни барове, в които може да се сгреете и да опитате от невероятните напитки, също е доста примамлива опция в зимния сезон. 

Дубай


Снимка: Pixabay

Ако искате да се потопите в празничния дух на Коледа по един неповторим начин, то Обединени Арабски Емирства е точното място. Дубай е истински магнит за хората, които са запалени по пазаруването, а преди и по време на Коледа моловете се надпреварват кой да е по-богато украсен и да предлага повече стоки. В Дубай може да посетите също уникалния коледен базар, намиращ се в близост до най-голямата ледена пързалка на закрито в света. Абу Даби също е място, на което можете да се потопите в коледния дух по уникален начин, благодарение на празничните базари, разнообразните панаири и интересните събития. 

Източник: Туристическа агенция "Бохемия"