На 3 март за пореден път отпразнувахме Освобождението на България. Събитие, осъществено благодарение на армията на чужда държава. Днес, 138 години по-късно, ние отново разчитаме, че някой друг ще ни защитава в случай на конфликт. Държавата ни е член на НАТО и това ни гарантира военна подкрепа в случай на нападение от държава извън Алианса.

Какво обаче би станало, ако вътре в НАТО се разрази конфликт? Достатъчна ли ще е професионалната армия, за да се справи с една локална война? Може ли сегашната българска войска и МВР да защитят границите ни от невиждания мигрантски поток? Редно ли е младите български мъже да нямат никаква военна подготовка и да не знаят как се държи огнестрелно оръжие? Ще ги направи ли връщането на донаборната военна служба по-дисциплинирани или просто ще отнеме няколко месеца от живота им? Трябва ли жените също да получават някакви основни военни знания и умения?

Това са теми, които обсъдихме с Камен Шишманов, зам.-председател на Общински съвет - Пловдив и член на ВМРО - партията, която през последните месеци отново повдигна темата за връщането на казармата. Вижте интервюто с него тук:

Още от TNS TV гледайте ТУК

TNS.bg