Иновативна операция бе извършена днес в пловдивската очна болница „Луксор”. С помощта на вътреочна леща от последно поколение само за 5 минути д-р Тодор Тасков и екипът му възстановиха зрението на 60-годишна пациентка с катаракта. Благодарение на иновативния имплант жената ще вижда добре както на далечно, така и на средно разстояние. Предимството от досега използваните лещи е материалът, от който е изработена. Той не позволява навлизането на водни молекули в него, което е предпоставка за кристално чист образ. Операцията бе извършена в СОБАЛ „Луксор”, тъй като клиниката е единственият референтен център в цяла Източна Европа на немската компания, производител на имплантите.

„Катаракта идва от гръцки език, което означава „водопад”, тоест, хората виждат мъгливо, като през вода. На български език може би наименованието е малко по-точно – „перде”, обясни пред TrafficNews д-р Георги Тасков.

Лечението на това заболяване задължително изисква операция, по време на която специалистите изсмукват вътрешността на лещата, но оставят капсулата, която я обвива, за да поставят там съответния имплант. Вътреочните лещи са с различни диоптри, според индивидуалните особености на пациента. „Тоест, ние предварително трябва да изчислим и подготвим съответния вид леща за съответното око”, посочи офталмологът.

Благодарение гъвкавостта на лещите, д-р Тасков и колегите му правят минимален разрез от едва 2 мм. Впоследствие той се затваря само с биологично лепило и практически операцията е безшевна. Система за предоперативна подготовка и интраоперативен контрол пък дава възможност за заснемане на окото на пациента преди интервенцията. След това по време на работа се проектира образ в окуляра на хирурга и той може да позиционира вътреочната леща максимално точно в съответното око. Престоят в операционна е около 10 минути, половината от които е подготовката. Упойката е само с капки. Пациентът е в съзнание и може дори да разговаря с хирурга в операционната, а 1-2 часа по-късно – да си е у дома.

Следоперативният режим е в рамките на 35-40 дни, в които трябва профилактично да се поставят антибиотични капки. През този период се забранява вдигане на тежести и извършване на силни физически усилия. Забранен е и контакт с домашни животни, тъй като в космите им има бактерии и при неволно докосване на окото могат да се внесат инфекции. Гледането на телевизия и разходките облаче са позволени.

Още в първите няколко дни повечето пациенти, които нямат друго очно заболяване, възстановяват около 90-95% зрение. Останалите проценти неусетно се възвръщат в рамките на първия месец. Когато пердето е по-напреднало, възстановяването може да отнеме няколко седмици.

„Най-често при по-възрастните хора поставяме еднофокусни лещи, чрез които те виждат надалеч, а за четене имат нужда от очила. С многофокусните импланти хората виждат на близко, средно и далечно разстояние без очила, но те са по-скъпи. Като среден вариант е тази леща, която поставихме днес. По същество тя представлява най-високо технологичната монофокална леща. При нея пациента има добро далечно зрение, но също така, поради специалния си дизайн, позволява хората да виждат много добре и на средно разстояние, което е невъзможно с една стандартна монофокална леща”, коментира специалистът.

По думите му, повечето хора дори не осъзнават колко важно в съвременното ни общество е зрението на средно разстояние. При шофиране например е необходимо да видим не само колата отпред, но и километража на таблото. Или чинията върху масата, когато се храним. Или продуктите, които режем на дъската, за да сготвим. „При някои професии, като готвачите например, е задължително да се вижда на средно разстояние, тъй като те няма как да общуват със своите колеги и сервитьорите, и в същото време да гледат дали ястията са правилно сготвени. Именно тук е мястото на тази леща, подходяща за хора, които не използват толкова много зрението си за четене и за близко разстояние. Това им дава независимост от очила през по-голямата част от ежедневието. А при необходимост от работа на близко разстояние могат да използват много леки очила в рамките на до два диоптъра, за разлика от другите стандартни монофкални импланти, при които очилата за близо са около 3 диоптъра”, категоричен е д-р Тасков.

Според представителя на немската фирма производител Славомир Кирилов, съответната оптика е патентована през 2012 г. От тогава до днес има над 200 000 имплантации в цял свят. „Наистина доказана в годините, използвана от редица клиники в световен мащаб. Разликата днес е, че се използва нов материал и офталмолозите могат да бъдат съвсем спокойни в дългосрочен план за очното здраве на пациентите”, допълни той. По думите му, до момента в световен мащаб няма случай на отхвърлена вътреочна леща.