Доброволци ще дежурят на вратите на Спешното отделение в МБАЛ “Св. Пантелеймон“ и ще придружават постъпващите пациенти. Инициативата е на Български червен кръст, част от програмата „Мобилни социални екипи”, и стартира за първи път в Пловдив. Това стана ясно днес по време на подписването на двустранно споразумение между болницата и БЧК, на което присъства и кметът Иван Тотев.

Проектът „Мобилни социални екипи”, който е уникален за България, се осъществява вече втора година. Основната му цел е подкрепа чрез предоставяне на социални услуги, здравни консултации и защита на самотно живеещи възрастни хора. Основен партньор на БЧК е Община Пловдив. В програмата като партньори участват частната компания „Трафик СОТ“ и УМБАЛ „Свети Георги“.

МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Пловдив е втората болница, която се включва в програмата, а от август ще бъде разкрита и доброволческата приемна към Спешното отделение. Между 30 и 40 обучени младежи ще дежурят по график в определени часове според нуждите на отделението. Те ще придружават хората, ще им помагат и съветват, за да намалят стреса и паниката. Така и медицинските екипи ще могат да си свършат по-качествено работата.

„По този начин ще запълним тази ниша между социалните и здравните услуги. И особено когато човек е болен и сам и се налага да бъде хоспитализиран, е добре да бъде придружаван от някого”, обясни председателят на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

Тя разказа, че също специалисти на болницата ще се включат в информационните кампания на БЧК. „Има много важни теми, които сега планираме. Това е превенция на инсултите. Този един златен час, в който можем да помогнем на човека да възстанови изцяло качеството си на живот. Справяне със стресови ситуации, диабет, инфаркт – това ще бъде бъдещата ни работа не само на територията на болницата, но ще бъдат обхванати всички райони на Пловдив”, допълни Георгиева.

Управителят на МБАЛ “Св. Пантелеймон“ д-р Константин Сапунджиев бе категоричен, че инициативата е много добра и тази съвместна дейност ще бъде в полза на целия град. „Непрекъснато идват пациенти в социални нужди, хора, за които няма кой да се погрижи”, посочи той.

Таня Георгиева припомни, че сътрудници по програмата „Мобилни социални екипи” се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график се закупуват изписаните лекарства от личния лекар, а при планувано хоспитализиране се осигурява транспорт до болница и обратно до дома. Също така се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора са посещавани от социални асистенти, а доброволци ги придружават при разходка или у дома.