Масово зарязяване с въшки мъчи деца и родители в Пловдив. За проблема сигнализира читателка на TNS.bg, чиито деца са станали жертва на държаната в тайна епидемия. Проблемът е в училища и детски градини в районите "Северен" и "Централен", а може би са засегнати и други. По въпроса обаче се мълчи - дали от срам, дали от липса на информация.

Едното дете на нашата читателка учи в начално училище "Христо Ботев" в Кършияка.

"В класа му се въртят въшки. След като разбрах за проблема, взех мерки и използвах специален препарат върху децата си, за да ги предпазя. Покрай ваканцията спрях да го прилагам и веднага след започване на училище, детето ми се върна с въшки", оплаква се жената.

От разговор с други родители в квартала е разбрала, че проблемът е масов. Обърнала се е към училището. Медицинската сестра й заявила, че няма право да проверява децата. Директорката обещала да се вземат мерки, за да бъде решен проблемът. Все още децата обаче не са проверявани.

Жената е недоволна, защото на проблема не се дава гласност.

"Жалкото е, че училищните медицински власти не правят нищо по въпроса, за да информират родителите", оплаква се тя. Читателката ни е убедена, че много от родителите дори не знаят за опасността, която дебне децата им, защото няма кой да им каже за нея. А малчуганите са изключително чувствителни на тази тема.

Понякога борбата с паразитите изисква главата на детето да бъде обръсната, а това може да го накара дори да не иска да посещава училище или детска градина от срам.

"Наложи се да си остана вкъщи, за да пощя 2 дни детето си", оплака се читателката ни.

"Наложи се и да отсъствам от работа, а няма кой да ме търпи. И то защото никой не дава гласност на случая, родителите не взимат мерки, а въшките са разпространяват по децата", разказва тя.

Оказва се обаче, че въшки има не само в "Северен", но и в район "Централен", където също има засегнати деца.

"Знам, че и в града, и в държавата има други важни проблеми, но това не означава, че трябва да омаловажаваме такъв голям проблем за родителите в Пловдив", пише ни жената. "Безумие в XXI век е да живеем масово с "главови паразити"", обобщава тя.

От Регионалната здравна инспекция в Пловдив обясниха пред TrafficNewS.bg, че проблемът се среща в множество училища и детски градини в града. Една от причините е отменена през 2009 година наредба за контрол над въшливостта, която е задължавала медицинските лица в учебните заведения да извършват редовни проверки на децата. Сега те вършат това само по свое усмотрение, а задължение на родителите е да проверяват децата. 

Друга причина за бума на паразити е неглежирането на проблема от страна на самите родители. Много от тях не взимат мерки и не проверяват децата си. Когато открият проблем пък го крият от срам, но така застрашават и други деца. 

Повече за проблема и още една история на майка, сблъскала се с недостатъчната превенция на овъшляването, вижте в този репортаж:

 

Още новини четете ТУК

TNS.bg