Вече 14 години японката Сатоми Такада живее в карловското село Каравелово. Жената от Токио е избрала подбалканското селце заради спокойствието и чистия въздух. У нас тя идва със съпруга си, но той умира преди две години точно на Великден. Сега 65-годишната жена има свой нов спътник в живота, като заедно с него полагат грижи за съседите в селото. 
 
Сатоми Такада пристига у нас през 2000-та година. Купува къща в Каравелово, след което примерът й следват още 10 японски семейства. Японката от Токио е свикнала да помага на своите съседи от селото. Заедно със своя спътник - 69-годишния Георги се грижат и за къщата, в която живеят, за градината и за животните. Жената споделя, че вече е усвоила и готвенето на традиционни български ястия. 

„Най-лесно се готви супа, готвя чушки с яйца и сирене на тиган... Покрай работата имам много малко свободно времеи това ми е най-лесно, разказва Сатоми.

От 4 години японката живее на семейни начела с новия си приятел Георги. Заедно отглеждат 10 кози, кучета и котки. Хобито на двамата е да пеят и свирят. Сатоми вече знае повече от 30 български песни. Споделя, че пеенето й помага да учи българския език. 
 
 „Аз няма какво друго да правя, освен да си помагаме двамата и да се разбираме, защото нито тя може сама, нито аз мога сам", споделя Георги. В свободното време двойката от Каравелово обича да прави походи в Стара планина. „Има Балкан, и чист въздух, климатът е много добър, няма силен вятър. Радвам се, че мога да уча нови песни, в селото има и група, с която заедно пеем", споделя още Сатоми. В двора си тя сади зеленчуци и отглежда любимата си японска соя. Тя е убедена, че ще остане да живее в България до края на дните си.  
 
Вижте какво разказва Сатоми Такада за живота си в България във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: