Екипът на Trafficnews.bg потърси журналиста Владимир Береану за коментар относно създаването на новата европейска прокуратура.

Новият орган ще може да разследва престъпления, свързани с европари, пране на пари и измами с ДДС, във всички държави – членки, участвали в процедурата по избиране на главен европейски прокурор. Изключение правят Полша, Чехия и др. България участва в процеса.

"Става дума не за политическата класа, не за хората, които управляват България и Румъния, а за тези хора, които са граждани на тези две страни и не се занимават с кражба на европари, и ако европарите се крадат по-малко, очевидно това ще подобри в доста голяма степен живота в тях", коментира журналистът.

На финалната права в конкурса за нов главен европейски прокурор се разглеждаха кандидатурите на румънката Лаура Кьовеши и французина Жан-Франсоа Бонер. При представянето си пред двете еврокомисии – комисията по правосъдие и комисията по бюджет, Бонер се представи неубедително. Той изтъкна като качество "дипломатичността си", с което си навлече негативни коментари. Също така, скромният му опит в разследването на корупционни дела не беше в негов плюс.

Кьовеши, от своя страна, се изказа за абсолютна безкомпромисност в борбата с корупцията, с която стана и много коментирана в Европа. Опитът й също е много голям – над 2000 дела, като има осъдени висши държавни чиновници като министри и премиери.

Освен всичко това, Береану изтъква младостта на румънката, която е на 45 години и е изключително енергична в работата си – "Затова тя е и фаворит за поста, с 99% сигурност".

"Едно от нещата е наистина промяната на Европа. Самият Европейски съюз усеща, че гражданите започват да не вярват на политиците, които някак си са една елитарна прослойка в ЕС, а всички останали са подчинени на този елит. Само че всички останали започват да се бунтуват срещу него. И както отбелязва в своите публикации и "Le Monde", според който изборът на Лаура Кьовеши е много положителен показател за бъдещето на ЕС. А "Corriere della Sera", твърди че това е малка положителна революция в ЕС, очевидно масите очакват някаква промяна. Така че с избора на Лаура Кьовеши, ЕС казва: Ние избрахме един човек, който не е от елита ни и може би ще върши работа", завършва коментара Береану.