Компенсиране на преференциалните пътувания, увеличаване на цената на този вид документи за пътуване, както и цената за еднократно пътуване и ограничаване на пробега, с което да се свият разходите на превозвачите. Това са основните стъпки, които може да бъдат направени в периода, в който цените на горивата рязко поскъпнаха и превозвачите търпят големи загуби, обяви пред TrafficNews.bg управителят на транспортна фирма "Хеброс Бус" Веселин Дошков. По думите му трите основни превозвача в Пловдив инкасират около 300 хиляди лева загуби на месец, заради по-скъпите горива.

Най-болезнено за пловдивчани ще бъде поскъпването на билетите за градския транспорт, но на този етап това не е коментирано като основна стъпка за преодоляване на финансовите проблеми, подчерта Дошков. Въпреки това обаче след проведената среща между общината от една страна и превозвачите от друга предстоят сериозни анализи на ситуацията и всяка една от възможните стъпки за компенсация може да се реализира.

През последните години пловдивските превозвачи се сблъскват и с друг основен проблем в транспортния бранш - липсата на кадри. Дефицитът на кондуктори и най-вече на шофьори са честа причина за пропускане на курсове и промени в схемите на автобусите.

Още за проблемите в транспорта чуйте от управителя на „Хеброс Бус“ Веселин Дошков в репортажа на Авел Бялков: