Проф.д-р Анна Кръстева разкри през Trafficnews.bg подробности за режима на Николас Мадуро и живота във Венецуела.

Предшественикът на Мадуро – Уго Чавес беше харизматичен лидер, който насочваше парите, спечели от продажбата на петрол към социални програми. Мадуро, от своя страна, докара Венецуела до криза. Инфлацията, която вече е трудно да се следи, както и повсеместната бедност в страната, предизвикаха най- голямата съвременна бежанска вълна в света. Сирия вече не държи първенството в тази тъжна класация. Над 3 млн. венецуелци са напуснали родината си.

В момента тече преход от авторитаризъм към диктатура. Инструментите за управление на Мадуро са различни, но един от най- показателните е загърбването на Конституцията и създаването на нови, удобни за властта институции. Пример за това е, когато опозицията печели изборите за Националната асамблея (Народно събрание), Мадуро създава паралелен орган – Конститутивна национална асамблея, подкопавайки резултатите от изборите. Правосъдната система е изключително политизирана, а опозицията е тотално изолирана, разказва професор Кръстева.

"Друг инструмент, който използва Мадуро е буквално шантаж. Това е в ситуация на тревожна хуманитарна криза - "Храна срещу лоялност". Той въвежда една нова система, в която помощите за населението се взимат с лична карта, което означава, че има достъп до това дали човекът е гласувал или не", разкрива професор Кръстева.

Китай е един от основните международни играчи във Венецуела. Спомената по-горе система "Храна срещу лоялност" е направена от Китай, и е част от "Дигиталния авторитаризъм", който Поднебесната изнася по света. Що се отнася до Русия – ситуацията много напомня на Студената война. Америка твърдо застава зад признатия от над 50 страни, включително България – Гуайдо. Русия от своя страна, подкрепя режима на Мадуро.

90% от гражданите на Венецуела искат Мадуро да падне от власт, в същото време 65% от тях, искат това да стане без международна интервенция, по мирен начин. ЕС също подкрепя мирното решаване на кризата във Венецуела.

"Тази стъпка никак не е очевидна, защото зад Мадуро стои армията", коментира проф. Кръстева. "Има шансове, но е трудно да се прецени какви са те днес".

"Мадуро твърдо държи властта, иска да създаде пред гражданите видимост, че има промени, да задоволи очакване за динамика. От друга страна – да не загуби властта… Много сложен, дълъг и неясен път предстои", завършва коментара проф. Кръстева.