България ще разпредели 100 млн. евро  на  близо 1000 компании, като акцентът ще е върху проектите на малките и средни предприятия, които не биха се реализирали на пазарен принцип. Така накратко се обобщават параметрите, които касаят страната ни по новия План за инвестиции в Европа, по-популярен като Плана Юнкер. Той бе разяснен днес в Пловдив на специален форум, организиран от Европейската комисия (ЕК). Три банки в страната вече предлагат нисколихвени кредити за проекти на малки и средни предприятия, които искат да кандидатстват по плана, съобщи евродепутатът  Ева Паунова. 

При отговор на въпрос от залата стана ясно, че Управляващият орган – Министерство на икономиката, още не знае подробности дали и как може да се осъществи комбинирано финансиране на проекти по Плана Юнкер и други програми.

Пред присъстващите бизнесмени и инвеститори от Пловдив и региона зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева говори на разбираем език за предизвикателствата пред бюджетирането и планирането на общността, предаде репотер на TrafficNews.bg.

Тя използва анекдоти и разкази от неформални разговори в комисиите. Един от тях гласи, че ЕС планира програми за 7, а Китай за 5 години, защото на нас ни трябват 2 години, за да се разберем.

Подробности по темата вижте в следващото ВИДЕО:

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg