„Асансьорите са сложни съоръжения, предназначени да превозват хора и товари във вертикална посока”. Така пише в дебелите енциклопедии. Според археологически разкопки, първият асансьор е използван още от древните римляни, като има следи за това от 236 г. пр. Хр.

Пловдивските асансьори не са толкова древни, но има дсотойни исторически представители сред тях. Най-масовата група е в първите блокове от соца, а възрастта им датира от средата на миналия век.  

В Световния ден без асансьори, който се отбелязва днес, се включи и Градът под тепата. Инициативата се провежда за втора година във формат, в който в административните сгради асансьорите се затварят, а желаещите да стигнат до даден кабинет трябва да бъдат учтиво приканвани да вървят по стълбите.

В първата половина от работния ден асансьорът в 13-етажната административна сграда на площад „Централен” № 1 беше затворен символично. Екип на TrafficNews.bg проследи как посетителите и служителите в бившия партиен дом приемат инициативата.

Дали кампанията, направена по този начин в „небостъргач”, който е публична сграда, е ефесктивна и какво мислят пловдивчани по въпроса, вижте в следващото ВИДЕО:   

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg