В най-тъжния от Страстната седмица ден - Разпети петък стотици миряни на пълниха храмовете в Пловдив, за да съпроводят до последния му път небесния ни спасител.  На този ден Христос е поруган и подложен на неимоверни мъки, като е разпънат кръст и принесен в жертва за греховете на цялото човечество.
На Разпети петък преди началото на службата, в средата на храма се издига „гробът” Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницaта – това е платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.

Този, пред когото се прекланяме, пред светата плащеница, идвайки като на погребение за да се поклоним сякаш слизаме в гроб и да излезем възкресени пред кръста, разказва в днешния ден отец Еленко Йосифов от пловдивския храм "Света Петка". За това и християните идват в църквата и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. В представите на не малко хора Велики Петък се свързва с ритуала минаване под „масата”. Според вярващите извършването на това действие носи здраве, късмет, а според някои и опрощаване на греховете. В деня на разпъването на Христос кара много християни да се смирят и да си спомнят за човешките добродетели.

На вечерното богослужение Плащаницата се изнася от олтара за т.нар. опело Христово, а песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Още за днешния ден, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: