Уникален за Пловдив експонат вече е част от колекцията от старинни предмети на Регионалния исторически музей. Корабно оръдие, датиращо от средата на 18-и век може да бъде видяно от посетителите на експозицията "Българско Възраждане"в Стария град. То е от златната ера на ветроходите и е открито в северното Черноморие, в района на нос Калиакра. Оръдието е престояло във водата близо три века. Извадено е на повърхността от водолази след като 12 души са помогнали то да бъде качено в бус. През миналата зима то е било транспортирано до Пловдив. 

Оръдието е докарано в Пловдив в силно корозирало състояние. След това беше обработено с преобразувател. Беше изработен лафет. Дълго е близо 2 метра и тежи около тон. Изстрелва гюлета, които тежат около 2 килограма и се е зареждало отпред, разказа за TrafficNews.bg един от уредниците на Регионален исторически музей Пловдив Методи Крумов.

Предполага се, че оръдието е от периода на Екатерина Велика или времето от войните между Руските войски и османските турци през втората половина на 18-и век. Тогава е имало тежки морски сражения между Руската империя и османските турци. В тях са участвали и френски военни кораби. На самото оръдие е имало глиф или знак, който показва производителя му. Заради дългия престой във водата обаче той се е заличил. Макар и да е изложено скоро в двора на музея експоната вече привлича посетители и провокира техния интерес. 

Уредникът на музея споделя, че гостите на експозицията редовно задават въпроси за новото попълнение. Все още не е създадена и анотация за самото оръдие и е много интересно, какво представлява това нещо, какво е, дали е оръдие или нещо друго. 

Точно до морското оръдие, което е ситуирано в двора на експозицията "Българско Възраждане в Стария град предстои да бъде изградена специална корабна стена и така ще се създаде максимално реално мястото, на което то някога е било. Освен новия експонат, посетителите могат да разгледат още и надгробни камъни на войници, загинали по време на руско-турската освободителна война и които са погребани в пловдивски църкви.

Какво разказа уредникът на музея Методи Крумов, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: