Нашествие от фишинг атаки отбелязват в последните дни експертите по киберпрестъпност. Темата за посегателството над личните данни и достъп до личните ни профили стана изключително чувствителна след изтичането на данни от сърварите на НАП. Новият метод, чрез който хакерите се опитват да имат достъп са имейли, чрез които да източат данните ни за достъп.
 
Една от хватките на хакерите е изпращането на имейли на потребителите на пощата АБВ. В текста се посочва, че потребителят трябва да отвори посочения от тях линк, след което да си въведе потребителското име и парола. В противен случай профилът ще бъде премахнат от системата. Този линк много прилича на истинския, както и самият интерфейс на истинския сайт на пощата АБВ. Ако потребителите обаче се загледат в домейна на сайта, както и в името на подателя, който няма нищо общо със системния администратор на АБВ веднага трябва ще се усетят, че става въпрос за измама. С така наречената фишинг система хакерите източват нашите потребителско име и парола, след което имат достъп до съответния акаунт.
 
Ясен Крайчев е един от потребителите, които са получили подобен измамен имейл. Той е председател на Сдружение "Правна сигурност на потребителите и личните им данни" и неговият ангажимент е да помага на хората да се предпазват от подобни интернет измами. Това, което той дава като съвет е потребителите да не въвеждат личните си потребителски имена и пароли. Експертите по сигурност съветват на първо място след подобна атака да бъдат сменени паролите на акаунтите. Потенциални жертви на хакерите са възрастните хора. Особено след изтичането на данни от сърварите на НАП имената, телефоните и адресите на стотици потребители са в публичното пространство, което крие огромен рист за измами.
Последният случай, с който от Сдружение "Правна сигурност на потребителите и личните им данни" се занимават е от днес. Потребител получава на имейла си писмо от обслужващата го банка, която информира, че той трябва да въведе своите данни за достъп до онлайн банкирането. Ясен Крайчев съветва по какъвто и да било начин да не се доверяваме на подобни измамни съобщения, тъй като институциите от сорта на банките не работят по този начин.
 
Още по темата, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: