Предупредителна стачка проведоха днес социалните работници в Пловдив. Дирекциите „Социално подпомагане" спряха работа за един  час във всички райони на града. Едночасовият протест е заради ниските заплати на служителите, липсата на техника и тежките условия на труд.

Точно в 10 часа социалните работници в район „Източен” в Пловдив спряха работа и затвориха врати за прием на документи.  Едно от най-натоварените бюра в града е именно това в Столипиново, където всекидневно се образува опашка от социално слаби роми от квартала. Работещите там настояха за увеличаване на работната заплата с около 200 лева, подобряване на условията на труд, нова техника и допълнително наемане на служители. В момента социалните работници са изправени пред трудността да са буфер между ромското население и държавата с минимална техника и персонал. Ежедневно те се сблъскват с агресия, когато им се налага да посетят даден адрес за социална оценка.

„Работим с неграмотни хора предимно. Не могат да пишат и да четат, някои дори не говорят български. Да не говорим за наркозависимите и психично болните. Никога не знаем в кой момент някой няма да влезе и да прояви агресия към нас. Има много болни от СПИН, Туберкулоза , ХИВ. Не сме ваксинирани, а и не ни предоставят такива ваксини”, разказа пред наш репортер Снежана Георгиева, служител в бюрото в Столипиново.

„Като се има предвид увеличаването на инфлацията и проблематиката, която съществува в бранша, трябва да кажем, че това е един от браншовете, който е с най-ниските работни заплати в сферата на държавните служители, а е един от най-натоварените и най-важните. Настояваме за увеличение на заплатите с 200 лева, за по-добра материално- техническа база, по-добри условия на труд. С оглед на постоянно увеличаващия се обем на работа и честите внезапни промени в нормативната база, настояваме и за допълнително назначение на социални работници „, коментира пред TrafficNews.bg Атанас Кръстев, лидер на КТ „Подкрепа” в града.

Социалните работници са категорични, че ако не бъдат чути исканията им ще последват ефективни стачни действия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg