Уникални коледни играчки от стъкло и керамика впечатляват посетителите на Социалната къщичка, която от няколко дни е разположена пред Община Пловдив. Ръчно изработените изделия са дело на Иван Станев. Майсторът е с 40-годишен опит и е единственият у нас, който все още прави коледни играчи от меко магнезиално стъкло. 

Работилницата на майстора стъклар е разположена в Социалната къщичка пред фонтаните. Освен собствените си произведения, на базара Иван Станев показва украсите и играчките, направени от работещите в Социално предприятие за хора с увреждания. Звеното е създадено преди няколко месеца по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Изработените играчки представят желанието на хората с увреждания да могат и да покажат най-доброто от себе си и да могат да бъдат участници в целия процес на реализация на обществения живот, разказа пред TrafficNews.bg майсторът на коледните играчки от стъкло.

Своя творчески път Иван Станев започна в едно от вече несъществуващите пловдивски предприятия за изработване на украшения за елхи. Споделя, че обича всичко, което е изработил, но като всеки творец има слабост към някои изделия. С най-голямо желание, любов и усърдие прави стъклените коледни звънчета и според него това е истинското коледно украшение.

Красивите играчки грабнаха вниманието на пловдивчани още в първия ден, когато бяха подредени в Социалната къщичка. Някои от тях дори вече успяха да си купят от уникалните украшения и да запълнят колекцията си за коледната елха.

Какво разказа пред екипа ни Иван Станев за технологията на играчките от стъкло и за социалния мотив на кампанията, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: