Лекарите от ТЕЛК – Пловдив няма да подават групова оставка, поне засега. Това стана ясно след срещата на медиците със зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Тя продължи повече от час, като на нея бяха обсъдени основните проблеми в сектора.

"Не е нормално да ни спират парите от възнагражденията без предупреждение, това е геноцид спрямо медиците", категоричен е д-р Янчо Лечев, който е председател на Пети състав на ТЕЛК-Пловдив.

До напрежението се стигна, след като лекарите бяха глобени със суми от по 2000 лева на пациент за това, че са дали по-висок процент инвалидност. Заместник-министърът застана твърдо зад лекарите и заяви, че не е нормално да им бъдат запорирани сметки и да се теглят парите им заради написани актове, които могат да се обжалват в съда. Той обясни, че ще се направи пакет от законови промени, които трябва да влязат най-късно до една година. Освен това, в новия закон ще фигурират различни критерии за определяне на инвалидност, съобразени със Световната здравна организация. Има идея и да се предлага работа на инвалидите, съобразни с техните умения и здравословно състояние. 

Подробности по темата - във видеото на ТРАФИК ТВ: