Репортаж на TrafficNews за катастрофалното състояние на уникалния храм "Св. Св. Петър и Павел" край драгоманското село Беренде доведе до началото на дълго протакания спасителен ремонт. От години църквата в местността Селище на левия бряг на река Нишава се руши, а безценните стенописи се съсипват.

Агонията продължава с години, а всички отговорни институции нехаят. Преди месец екипът ни показа ужасното състояние на храма. Попитахме и какво се случва с даренията, дадени за реставриране на светата обител, но не получихме отговори.

Потресаващите кадри, показани в репортажа ни, едва ли ще бъдат повторени, защото храмът е заключен, а ключът сменен. Навсякъде  в селото обаче има табели, на които пише, че е започнал ремонт на църквата и реставрация на иконите.

Смята се, че "Св.Св. Петър и Павел" е построен по времето на Иван Асен II в първата половина на 13 век. Тук е изрисуван лика на владетеля, а има хипотеза, че той може и да е погребан в светата обител.

Екипът ни беше потърсен за помощ от жители на Беренде, които възмутени разказаха, че неизвестен дарител е осигурил солидна сума за ремонт, но такъв не започва, а общинските и църковните власти си прехвърлят топката.

От община Драгоман и от Софийската митрополия ни увериха, че пари са отпуснати, но за каква сума става дума се оказа дълбока тайна. Както и кой е благодетелят, направил дарението.

Ремонтът на църквата с национално, културно и историческо значение вече започна, но никой не знае кога ще приключи и как ще изглежда храмът след него.

TrafficNews ще продължи да следи случая в името на спасяването на уникалната света обител.

Безхаберие затрива един от най-старите и уникални храмове в България! Пари има, ремонт – няма!"Св. Св Петър и Павел" се мери с Боянската църква по безценни стенописи и възраст