Синът на убития в Пазарджик Никола Лазаров поиска ДНК експертиза на  шофьора на хамъра Иван Янакиев. Според Еленко Лазаров има опасност кръвната проба, която е взета от Янакиев след инцидента, при който той блъсна с хамъра си 70-годишния мъж, да е била подменена.

Мъжът заяви, че иска справедливост не само за случая с неговия баща, но за всички инциденти на пътя. Той изрази надежда, че с това дело институциите ще се събудят. Еленко Лазаров посочи, че у нас някои хора се измъкват от правораздавателната система с пари, а за други важи принципът „за кокошка няма прошка”, а това не трябва да е така.

Ако се докаже, че Янакиев е бил под въздействието на алкохол или наркотици по време на инцидента, той попада в съвсем друг член от Наказателния кодекс и възможното му наказание при доказване на вината скача на от 3 до 15 години. Един от адвокатите на обвиняемия – Иво Лулчев, заяви, че от медиите разбира, че ще бъде искана ДНК експертиза. Той бе категоричен, че клиентът му не е бил под въздействието на каквито и да е вещества. Адвокатът коментира и появила се информация, според която малко преди катастрофата джипът е бил заснет от камера пред автосервиз и изглежда се е движил бързо. Коментарът на Лулчев бе, че булевардът е натоварен и с присъствието на други коли, автосервизът не е близо до мястото на инцидента и няма как колата да се е движила бързо през цялото време. Янакиев съжалява за случилото се и дори е плакал пред единия си защитник, разкри Лулчев.

В съда той и Атанас Мишев, другият защитник на обвиняемия, заявиха, че поддържат подадената жалба срещу определението на пазарджишкия съд. Според адвокат Мишев определението "задържане под стража" е било продиктувано по-скоро от обществената нагласа и от медиите. Годишно загиват стотици хора, а на шофьорите рядко се налага най-тежката мярка за неотклонение. Защитникът даде пример със случай от близкото минало, при който известен спортист блъсна също с джип „Хамър” лек автомобил, уби един човек и рани други трима (бел. авт. Макар името да не бе казано, става дума за случая с Максим Стависки). Въпреки че тогава спортистът е употребил алкохол, съдът му наложил мярка за неотклонение „парична гаранция”.

Адвокатът на Иван Янакиев поднесе съболезнованията си на близките на загиналия Никола Лазаров, но заяви, че този случай не е по-тежък от много други няма защо обвиняемият да бъде наказван предварително.

Прокурорът Росен Димов заяви, че негов клиент е обществото. „Обществото, което е създало законите, и което е избрало вас (съдиите) да въздадете справедливост”, заяви Димов и допълни, че мярката на обвиняемия Янакиев е част от генералната превенция (на инциденти по пътищата). Прокурорът попита има ли спор, че Янакиев е осъществил това деяние? „Това е единственият човек, управлявал колата, намерена на местопроизшествието, заедно с тялото на загиналия”, заяви Димов.

Той разкри, че има свидетелски показания, говорещи за скорост на джипа от 90 км/ч. Двама от свидетелите са и полицаи, които са видели „Хамър”-а. „Такава сила на удара има само при определена скорост”, продължи прокурорът. Според него колко силен е бил ударът проличава от положението на тялото, изхвърчалите обувки и зъбна протеза на жертвата.

Димов посочи, че срещу Иван Янакиев има 5 наказателни постановления, 4 от които са влезли в сила. Той има и 11 фиша, отново за нарушения на пътя, но нито един от тях не е палтен. Има справка и за дело с готов обвинителен акт срещу Янакиев, отново за грубо нарушение на пътя: управление след употреба на наркотично или алкохолно вещество.

Според прокурора няма гаранция, че Янакиев няма отново да причини инцидент на пътя. Димов завърши с това, че пътнотранспортните произшествия са израз на безумната агресия и арогантността на едно поколение, родено и пораснало след едни промени, които всички сме искали и сме вярвали, че са за добро.

В крайна сметка магистратите от Апелативен съд – Пловдив потвърдиха мярката за неотклонение „задържане под стража”, наложена от пазарджишкия Окръжен съд. Съдебният състав е преценил, че има обективна информация за участие на Янакиев в извършеното деяние, както и че има опасност от извършване на ново престъпление, тъй като е установено, че обвиняемият е системен нарушител на пътя. Определението е окончателно.

Така Янакиев остава в ареста до старта на делото срещу него.

Вижте и видео от съда:

Още новини четете ТУК

TNS.bg