"Живеем в по-хубави времена, но сега хората са по-лоши. Тези момчета, които почитаме днес, бяха хора на честа. Такива вече няма" това заяви Стоян Стоев -Канара. Той е един от бившите членове на Клуб 777, които днес се събраха да почетат паметта на застреляните си босове. Те отбелязват 20-годишнина от разстрели на - Георги Калапатиров-Жоро Италианеца, който бе убит на Гребната база, 17 години от смъртта на Петър Петров-Патерицата и  10 години от убийството на Николай Попов-Мартеницата.

Групата се събра в ресторант "Чановете" , а сред гостите са народната певица Елена Чаушева и Диана Богданова, която е организатор на панахидата. "Искахме да се съберем по-рано, но все не се получаваше- едни бяха в чужбина, други по затворите. Но не сме спирали да поддържаме връзка един с друг" заяви Канара. Всъщност ресторант с 200 места в момента е затворен за 12 души /заедно с журналисти/. 

Бившите "седмици" пристигат един по един в ресторанта, като масата върху която са подредени снимки на убитите им приятели, бавно се запълва. От София за панахидата пристигна и бившият вицепрезидент на групировката Валентин Иванов. Остарели, улегнали , прошарени. В тях трудно се разпознават дивите младежи, които в началото на 90-те изправяха полицията на нокти. 

"Много от приятелите ми си отидоха рано, не успяха да остареят" коментира Иванов пред TrafficNews.bg. "Всяко време има своите герои. Ние никога няма да забравим нашите" каза Иван Кехайов -Кифлата, който е бил близък приятел на Патерицата и Мартеницата. "Благодарни сме, че нашите снимки не са на масата и ние не сме на тяхното място" заяви Кифлата пред TrafficNews.bg, който пристигна с огромен букет рози. 

Разтъжени, на чаша уиски, бившите "седмици" си спомнят за отдавна отминалите време и подвизите си. "Липсват ни купоните и сигурността" , казва певецът Пламен Трайков. Въпрос на гледна точка! бизнесмените, "охранявани " от групировката по онова време, едва ли биха определили онзи период като сигурен, но според ретро героите , тогава всички са се разбирали от половин дума. "Тогава думата беше дума, а не като сега..." възмущава се Канара. 

"Когато станеше убийство или друго тежко престъпление, ние бяхме първите нарочени. Арести, разпити, а после се оказваше , че сме невинни. Но никой не дойде да ни се извини" подкрепи го Канара. Никой от присъстващите не иска да коментира убийствата на Патерицата, Мартеницата и Италианеца. "Има  Господ, той ще ги съди!" примирено обясняват "седмиците".

Всички са категорични, че са оставили в миналото изцепките и престъпленията и вече са нови хора. "Имам хотел на Главната, от време на време свиря на барабани. По -нисък съм от тревата" казва Стоян Стоев, който преди няколко години излежа присъда за наркотици. 

Валентин Иванов, чието име се появи в скандала около КТБ, разказа , че 16 години живял в чужбина , като обиколил Македония, Аржентина, Канарските острови. Върнал се преди няколко години, заради родителите си. Занимавал се със строителен бизнес.   

Певицата Елена Чаушева държа реч на микрофона и изпя любимите песни на мъртвите си приятели.  

Какво си спомнят близките на загиналите босове за тях четете ТУК

 

Станимира Пейкова,TrafficNews.bg