Предвестниците на пролетта тази година подраниха. Първият щъркел е пристигнал в пловдивското село Белозем още на 8 март, или с две седмица по-рано от обичайното. До вчера десет двойки вече бяха заели своите гнезда. Според местното поверие това означава, че през 2019 г. ще се родят много бебета.

„Първите официални данни за нашествие на щъркели в Белозем са от началото на 20 век. Тогава в прочутата местност Герен Кория е съществувало т.нар. Орлово дърво. На него е имало около 20 щъркелови гнезда. Дървото е било толкова голямо, че 10 човека не можели да обхваната стъблото му“, разказва пред TrafficNews.bg кметът на селото Иван Тачев. 

След Първата световна война дървото е отсечено. Щъркелите обаче остават в историята на Белозем и продължават всяка година да се връщат. А причината - от векове изконната култура тук е оризът. Той се отглежда във вода, в която пък има много храна за дългокраките птици. Важен фактор е и близостта на река Марица. Многото големи разливи навремето също са били естествено местообитание на щъркелите и място за хранене.

След като в природата вече ги няма големите дървета, птиците се местят на високите сгради. Доброволци от Зелени Балкани помагат на покрива на местното училище да бъдат направени платформи, на които да гнездят щъркелите. Така там има 23 гнезда, на православната църква и на читалището – по 3. Останалите са по стълбове.

„С всяка изминала година те се размножават, което е радостно. Почти в цяла Европа популацията на щъркели бележи спад през последните години. Докато при нас това не е така. Миналата година гнездата бяха 46 - толкова не сме имали никога“, щастлив е кметът.

От 2005 година селото е част от голямото европейско семейство "Европейско село на белия щъркел", награда, която се дава от германската природозащитната организация Евронатур на села, които оказват особено големи и постоянни грижи за опазването на белите щъркели в тях. От 1994 г. до 2015 г. с тази титла са удостоени 14 населени места в Европа.

Всяка година в Белозем се прави и фестивал на щъркела. Тази година събитието е предвидено за 18 май. На него посетителите могат да видят местно производство - кухня, плетива, местни вина и ракии, ястия от ориз. Туристите ще могат да наблюдават пернатите от специално изградената за целта кула, както и да научат любопитни факти за тях от таблата в парка.  

 

В момента пък екип на Зелени Балкани извършва мониторинг на всички щъркелови гнезда в селото. „На този етап малко под половината от обичайния брой щъркели вече са пристигнали“, отчита Анелия Павлова. Част от работата на екипа на природозащитната организация е да проследява и разбира повече подробности за живота на щъркелите. Преди няколко години еколози поставили миниатюрен джипиес сателитен предавател на една от възрастните птици, която нарекли Белчо. А целта била да разберат къде точно в Африка зимува щъркелът. По време на прелитането към континента обаче учените загубили сигнала и от близо две години нямат информация къде се намира Белчо и какво се случва с него. Освен този предавател за проследяване бил поставен и пръстен на единия му крак. Преди година еколозите от Зелени Балкани забелязали щъркел, който много прилича на Белчо, но може да се окаже, че Белчо всъщност е женска. И тази година ще следят дали птицата ще се завърне на обичайното си място в гнездото.

„По принцип щъркелите отглеждат до 2 малки на година, но понеже в района има много храна, те снасят повече и успяват да ги изхранят“, обяснява Анелия Павлова. Благодарение на пръстени, които еколозите поставят на малките, са забелязали изключително любопитна тенденция - щъркелите, излюпени преди 5-6 г., се завръщат в Белозем. И сега правят свои семейства там, където те самите са излюпени.  

 

Поверия за щъркелите

Кацне ли щъркел на къщата ви, чака ви сиромашия. Ако видите първия щъркел в покой - годината ви ще е мързелива, в полет ли е - ще ви донесе жизненост и здраве, гласят поверията в Белозем.

Друга местна легенда разказва, че навремето булката на бай Никола Панайотов го оставила. Ходил той по врачки, по баячки и една му рекла, че ако вземе клечка от гнездото на щъркел и я хвърли в двора, невестата ще се върне. Бай Кольо го направил и любимата му си дошла.

„Друго поверие гласи, че щъркелите носят децата, но ние знаем кой ги носи. Затова приканвам младите хора да се стягат и да не чакат щъркела, а те да правят деца“, призовава кметът на селото Иван Тачев.