Доколко новите жилищни комплекси в Пловдив отговарят на изискванията за пожаробезопасност? На този важен въпрос отговори директорът на Регионална дирекция ПБЗН - Пловдив комисар Георги Мангараков. Повод за коментара му стана въпросът за това, до каква степен живеещите в новите пловдивски комплекси могат да се чувстват сигурни и защитени в случай на пожар. 
 
Проблемът не е в строителството на самия жилищен комплекс, проблемът е в неговото стопанисване, коментира директорът на пловдивската пожарна въпроса с пожаробезопасността в жилищен комплекс Оазис. Самите сгради на новите жилищни комплекси са изградени по предварително одобрени проекти, съобразени с всички наредби за пожаробезопасност при строителство. Проблемите са възникнали, когато комплексът е започнал да се стопанисва. 
Една от основните причини за занижена пожаробезопасност, според комисар Мангараков са паркоместата. По думите му тези места  предвидени и изградени към сградата не са за съответните апартаменти. След изграждането им те са продавани отделно и това ограничава паркирането на живеещите в сграда. 
 
Безразборното паркиране на живеещите в сградата ограничават достъпа до проходите, изградени за преминаването на противопожарните автомобили. Според наредбата за пожарна безопасност те са със стандартна широчина от 4,5 метра. Пред и зад проходите има паркирани автомобили на живеещите в тези комплекси. В много случаи това е ставало до хидранти или други съоръжения, които са блокирани или автомобилите са разположени така, че в случай на нужда пречат на пожарните да достигнат до всеки вход на сградата. 
 
Началникът на пловдивската пожарна е провел съвместни срещи с представители на Първо РПУ, домоуправителят и живеещи във всеки един вход на комплекса. Начинът, по който се спира, паркира и ограничава пътя на пожарните коли към сградите е сериозна предпоставка за сериозни пожари и жертви, допълни комисар Мангараков.
 
 
По закон пожарните служби не могат да осъществяват превантивни действия в жилищните сгради и гражданите сами трябва да се пазят от инциденти, подчерта директорът на Регионалната дирекция ПБЗН Пловдив. Единственото, което служителите на дирекцията могат да правят е да осъществяват контрол и проверки, но само след подаден писмен сигнал. Пожарогасителят и застраховката на жилището ни си срещу пожари са съветите,за които апелира комисар Мангараков. Той разкри, че в много от сградите в града са откраднати крановете и другите съоръжения, с които може да се гарантира необходимото ниво на пожаробезопасност на гражданите.