Министерството на труда и социалната политика ще подкрепи създаването на мрежи от социални центрове за защита на хора, станали жертви на сексуално посегателство. Това каза заместник-министърът на социалното ведомство Зорница Русинова при посещението си в Пловдив. По думите й е необходимо да бъдат разработени регионални стратегии за борба с подобни престъпления, които да отчитат спецификите по места.

За да бъде ефективен този процес, всяка една община трябва да развие съответните мерки за превенция, които да бъдат съобразени с нейната специфика. Пловдив е част от общините, които работят активно по създаването на стратегия за борба със сексуалното насилие.

В 39 български общини, в които са разкрити приюти, кризисни центрове и домове за временно настаняване и работа с деца, могат да кандидатстват за европейско финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси“. За тази цел е отпусната сумата от 18 милиона лева. Допълнителни 5 млн. лева ще бъдат предоставени на неправителствени организации, които в партньорство с общините ще разработват проекти за социално включване и интеграция към пазара на труда на уязвими групи.

МТСП поддържа идеята да се създадат центрове за защита на жертви на сексуални престъпления. Засега в България има само един  такъв център в Бургас и предоставя подкрепа на жертви на сексуални посегателства.