Окръжен съд-Пазарджик  остави в ареста шестимата задържани в ромските махали на Пазарджик,Пловдив и Асеновград преди два дни по подозрение в проповядване на радикален ислям.

Прокуратурата поиска те да останат в ареста,защото има вероятност да се укрият или напуснат страната, ако бъдат пуснати на свобода. Според обвинението шестимата мъже са членували в групата на Ахмед Муса. Те са обвинени в разпространението на антидемократична идеология и пропаганда на война. В домовете им са намерени дрехи, шапки, ленти и знамена със символите на терористичната организация „Ислямска държава”. Във „Фейсбук” профилите на петима от задържаните са открити снимки, видеоклипове и колажи на „Ислямска държава”.

Според адвокатите обвиненията на прокуратурата са неоснователни и се базират само на снимки и колажи в социалната мрежа.

Орхан Бързак, Райко Кърталов и Веселин Стефанов от Пазарджик, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив и Ненко Щерев от Асеновград бяха задържани при акция на ДАНС, проведена на 31 март.

Прокурор Недялка Попова поиска съдът да им наложи постоянна мярка "Задържане под стража". Според адвокатите обвиненията на прокуратурата са неоснователни и се базират само на снимки и колажи във Фейсбук.

Шестимата мъже са обвинени,че участват в група, ръководена от Ахмед Муса. Прокурор Недялка Попова обясни в съдебната зала,че в домовете им са открити дрехи, шапки, ленти и знамена със символите на терористичната организация „Ислямска държава.

Във „Фейсбук” профилите на петима от задържаните са открити снимки, видеоклипове и колажи на „Ислямска държава”.За Йосиф Минчев от Пловдив е установено,че ръководител на пловдивската структура на групата. Той е обвинен в проповядване на религиозно-екстремистка идеология. Минчев обаче заяви пред съда,че до 29 март е бил в Германия и не му е ясно за какво е обвинен.

Тримата мъже от ромската махала на Пазарджик Орхан Бързак,Райко Кърталов и Веселин Стефанов са споделяли в профилите си във фейсбук снимки със знамена на „Ислямска държава”,както и клипове,възхваляващи джихад.

Прокурорът посочи,че е възможно шестимата задържани да се укрият,ако бъдат пуснати на свобода,защото всички имат многократни пътувания в чужбина. Освен това характеристичните им справки ги определят като лица с проблемно поведение, с негативно отношение към други религиозни общности,крайно фанатизирани и дори агресивни.Адвокатите на обвиняемите определиха обвинението като кухо и поискаха по-леки мярки спрямо задържаните.



ОЩЕ НОВИНИ ОТ ДНЕС ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg