„Изпитах тъга, когато разбрах, че къщата на арх. Йосиф Шнитер e съборена.  Пловдив загуби частица от своята автентичност,  а автентичността е едно от най-важните качества на един паметник на културата.” Това каза арх. Румяна Пройкова по повод съборената къща на ул. „Гладстон” 12.

Както TrafficNews.bg ви разказа, вчера сутринта една от знаковите сгради в сърцето на Пловдив – на метри от централната община, бе срутена до основи от собствениците.  Събарянето е незаконно и местна власт и Министерство на културата спряха строителни дейности на терена, подаден бе сигнал и до Прокуратурата. Уви, всички реакции на институциите дойдоха твърде късно, защото от сградата, построена за големия търговец Васил Куцоглу, вече е заличена от историята на Пловдив от собствениците – „Неокор Билдинг” ЕООД с управител Светослав Митов.

Арх. Пройкова разказа, че като автор на идейния проект за възстановяване и реставрация на сградата заедно с колегите си е извършила немалко изследователска работа, за да съберат достатъчно информация за сградата.

„Опитахме да съберем всички материали и да възстановим фасадата, такава каквато е била според архивите. Това са стари фотоси, писмени източници. Снимките бяха най-вече от архива на Националния институт за недвижимо културно наследство, от досието на сградата, правено от сътрудниците на някогашния Национален институт за паметниците на културата. Открихме и литературни източници. За съжаление, сега на ул. „Гладстон” 14 не остана нищо”, каза Румяна Пройкова.

Тя допълни, че статутът на страдата – паметник на културата от ансамблово значение, е позволил в идейния проект да се заложи на спасяването на фасадата чрез стоманобетонни елементи, които да се позиционират във вътрешността.  Към тях да се прихване съществуващата стена. Вътре се предвиждало да има няколко малки апартамента, според изискването на собствениците.

Арх. Пройкова коментира и думите на собствениците пред БНТ, че са съборили фасадата, защото след дъждовете е станала опасна: „Чух, че собствениците са изтъкнали, че дъждът е компрометирал фасадата. Щом се установи тенденция за самосрутване, което при такива стари сгради не е прецедент, има ясни правила. Освобождаване от статут на паметник на културата може да има само по преценка на специализирана комисия, която се представлява от НИНКН и представители на Община Пловдив. Това обаче не се е случило. Собствениците са го разрушили, което е незаконно”.

Пройкова повтори думите на експертите от Министерството на културата, че сградата трябва да бъде възстановена, а документация за извършването на подобно възстановяване има достатъчно.

Вижте част от разговора с арх. Румяна Пройкова, както и коментар на съветници от Общински съвет - Пловдив във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: