Официален старт на розобера беше даден тази сутрин на територията на Подбалкана. В Карлово беше кулминацията на тържествата, посветени на празника на розата. За първи път тази година туристите успяха да наблюдават и демонстрация на преработване и добиване на етерично масло от розов цвят и билки.

Розовата долина посрещна стотици туристи от САЩ, Холандия, Белгия, Франция и Испания за началото на розобера. Най-многобройната група беше от японци. В страната на изгряващото слънце за първи път тази година 2-ри юни е обявен за ден на Розата.

„Разбрах, че България била красива държава и от дълго време исках да я посетя”, разказа пред TrafficNews.bg Ейко Такана, която е турист от Япония.

Тазгодишната царица на розата Карина Димитрова бе изведена рано сутринта от розовите градини в Карлово и с шествие до центъра на града бе въведена на площада, където отправи своето послание. Там получи и златна роза, изработена отпреди 40 години, която е символ на съхраняването на традициите, които датират от векове.

„Първата роза е била пренесена в България през 17 век във Войнягово”, разказа розоберачката Цонка Дамянова.

Тази пролет розопроизводителите ще отчетат 30% по-лоша реколта.

TrafficNews.bg