Един от най-големите католически храмове в Раковски ще посрещне Коледа и Нова година с обновен облик. Трескавата предпразнична подготовка кипи в енорийската катедрала „Свети Архангел Михаил“, независимо от климатичните условия и минусовите температури. След като наскоро е приключил вътрешният ремонт на църквата. При него са обновени олтарите, които са пристигнали от Одрин в България преди повече от век.

 

В момента тече реставрацията на църквата отвън. Все още се извършват довършителните работи по камбанарията и фасадата, а през пролетта ще бъдат ремонтирани и останалите страни на храма. „Средствата за ремонтите се осигуряват от различни организации чрез спечелени проекти, но основно те идват от дарения на местните хора и хората от енорията, разказа пред TrafficNews.bg отец Румен Станев.

 

Очаква се за ремонтните работи по външната част на целия храм да бъдат изразходени около 200-250 хиляди лева. Самата фасада има много орнаменти, които с течение на времето и климатичните влияния са частично повредени. За това отец Станев е сформирал добър екип от майстори, които да се погрижат за тяхното възстановяване и обновяване. „Не гоним срокове. По-важното е ремонтът да бъде извършен качествено. С бавното темпо на работа е по-вероятно да бъдат събрани и допълнително средства, с които да бъдат довършени ремонтните дейности“, допълни още свещеникът.

Какво разказва още отец Румен Станев за ремонтните дейности на катедралата „Свети Архангел Михаил“ в Раковски, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: