След два месеца умуване Апелативната прокуратура във Велико Търново отказа да възобнови делото за убийството на Йордан Йорданов - Даньо Лудия от село Куцина. Обвинен за престъплението е едноръкият музикант Владимир Илиев, който излежава в затвора в Троян присъдата.

Решението на магистратите е изненадващо, защото пренебрегва направените преди 5 месеца самопризнания на вдовицата на жертвата Мария Илиева и британеца Малкълм Райс, който сега живее с нея. Пред детектор на лъжата двамата признават, че чужденецът е нанесъл фаталните удари, довели до смъртта на Йорданов.   

Постановлението на търновския прокурор Цветан Маринов, с което отказва ново разглеждане на случая, гласи, че "установената с първоинстанционнния прокурорски акт фактическа обстановка е пълна и подробно изяснена". Затова и не се налагало делото да бъде възобновено. Добрата новина за Владимир Илием е, че това становище не е окончателно и той може да обжалва пред ВКП, което неговите адвокати вече са направили.

До казуса дали да бъде възобновено делото се стигна, след като ново разследване на търновски криминалисти уличи като истински извършител на престъплението Малкълм Райс.

Както TrafficNews.bg вече разказа, след направените признания на Мария Илиева и британецът  Главна прокуратура върна делото на апелативните магистрати във Велико Търново с предписание да се преразгледа, както и да се смени наблюдаващият прокурор.

Бившата съпруга на убития Йорданов и нейният настоящ мъж разказаха с подробности как е извършено престъплението, но веднага след това двамата се отрекоха от показанията. Малкълм и Мария дори заминаха за Лондон, което роди съмнения сред близките на Илиев, че смятат да се укрият. По-късно съпрузитет се завърнаха в Куцина, но всички опити на екипа ни да разговарят с тях удариха на камък.

След няколко  отказа на Министерството на правосъдието екипът ни беше допуснат да разговаря с Владимир Илиев в затвора в Троян. В интервю за TrafficNews.bg едноръкият музикант бе категоричен, че не желае да се възползва от възможността да помоли за предсрочно излизане от затвора, защото е невинен и настоява за възобновяване на процеса.

Междувременно Илиев написа писма до президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и  омбудсманат Мая Манолова с молба да му помогнат истината да възтържествува. На всички писма той получи отговор, че са изпратени до компетентната Апелативна прокуратура във Велико Търново. Жалбите от адвоката му, неговата изповед и всички препоръки на горепосочените институции обаче не повлияха на решението на търновските магистрати.

Затова Владимир Илиев изпрати писмо и до премиера Бойко Борисов. В него той разказва детайлно целия случай и как след 8 години истинските извършители са признали вината си. Музикантът предлага да застане пред детектор на лъжата, за да докаже невинността си. Според Илиев участници в раследването му признали, че тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов наредил на шефа на търновската полиция Живко Коцев в рамките на 24 часа да има задържан за убийството на Даньо Лудия. 

Това обяснявало и защо служителите на реда са бързали да претупат разследването и да изтръгнат от Илиев признание за негова вина. Музикантът не губи надежда истината да възтържествува и истинските убийци да заемат мястото му в затвора.

Владо от Куцина: Любовен триъгълник завърши с убийство, което ми приписахаМузикантът разказа пред TrafficNews как е разбрал за сценария на заговорниците. Втора част от изповедта му