В Пловдив президентът Георги Първанов представи книгата със заглавие „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“. В документалния, както той самият го определи сборник, бившия държавен глава е съавтор и автор на предговора.
Пред TrafficNews.bg Първанов сподели, че от близо 30 години се занимава с въпросите за Македония и това е едно от неговото вдъхновение да участва в написването на книгата. И именно акцент в четивото са българо-македонските отношения през последните години и пропуските, които българските правителства през годините са направили, за да защитят българщината в западната ни съседка.

Президентът Първанов засяга и договора между двете балкански страни. Какво се случи между София и Скопие и как то се съотнася към оценката на събитията от миналото? След години на застой отношенията между България и Македония се развиха много динамично, разкрива съавторът. В книгата той засяга и настъпилите промени в Скопие, както и мястото на Република Македония на международната сцена.
 
Какво разказа още за книгата „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: