Около 100 души протестираха днес пред храм паметника "Св. Александър Невски" в столицата, заради пакета "Мобилност". Сред тях бяха превозвачи, подкрепящи ги организации, търговци и столичани.

Редица превозвачи отказаха обаче коментар пред камера, като повечето от тях заявяваха: "Има си кой да говори!", или "Чакаме шефа да дойде".

"Ние ще продължаваме докато нещата станат нормални. Това, че "Мобилност" е върнат на транспортна комисия нищо не значи", заяви Красимир Лалов, зам.-председател на Националнота сдружение на българските превозвачи.

По думите му европейските политици имат достатъчно политически хватки за 2 дни да го оправят и на следващата сесия да го приемат.

"Дали ще го приемат сега или септември за нас е едно и също. Това, че един болен ще живее още 2 месеца, 3 е без значение", обяви Лалов.

Според него ако приемат плана "Макрон" нашето място не е в ЕС: "Ние просто искаме да сме равнопоставени. Очевадно в момента сме донор на работна сила за Запада, което е обидно, защото тези приходи не влизат в нашата хазна".

Димитър Петров, който е вносител на автомобили, също беше сред протестиращите: "Идваме да подкрепим тези 30% от БВП, които се опитват да ни вземат, унищожат и изнесат".

"Искаме да избегнем разделянето на Европа на 2", уточни Петров. По думите му с общи усилия това е един решим проблем.

"Искам да забравим за "Макрон". Дали ще бъде с неговата отмяна или с неговото забавяне - той просто да не влезе в сила. Очакваме на 1 април да се поздравим с победа и "Макрон" да е история", допълни той.

Димитър Димитров, който е изпълнителен директор на камарата на автомобилните превозвачи в България обясни, че гласуването на "Мобилност" много пъти се е отлагало, много пъти са излизали с различни финтове, с уж компромисни предложения, които в крайна сметка излизат по-тежки за нас.

"Връщането на водачите и връщането на камионите е изключително дискриминационно изискване, което облагодетелства силните икономики. Не стават ясни и механизма и правилата, при които ще бъдат командировани работниците", заяви той.

Припомняме ви, че председателят на ЕП Антонио Таяни върна пакет "Мобилност" на транспортната комисия късно снощи. Той заяви, че връща законодателното досие на транспортната комисия в ЕП, "за да може ясно и ефективно да се гласува в пленарната зала впоследствие".

Какво ще стане на 1 април в Европейският парламент и ще остане ли пакетът "Мобилност" в историята, предстои да разберем.