Болни прасета от чума са открити в ловното стопанство на хижа Здравец, в района на Бяла Черква, научи TrafficNews.

„Има открити заразени прасета и ако се реагира на време, мерките биха били по-ефективни”, това заявиха на днешното заседание от комисията по епидемия под тепетата, която заседава извънредно днес в сградата на Областната управа. 

„3 броя диви прасета са били отстреляни, като в 2 от тях е установено наличие на вируса. Тестовете са направени в частна лаборатория.До утре на обяд ще бъдат готови официалните резултати от изследванията. Прасетата са отстреляни в ловно стопанство, оградено е с мрежа . Мерките са от вече 2 години по отношение превенцията на заболяването. Непрекъснато водим разяснителна кампания”, заяви д-р Янков от БАБХ.

Той добави, че в Белозем има един свинекомплекс и около 13 ферми в пловдивска област без доказателства за биологична сигурност. 

„Всички мерки ще бъдат предприети”, заяви д-р Илиян Костов от Държавно ловно стопанство.  

„Заболяването се пренася по 2 начина - чрез директен контакт, най-често през дивите свине. Другият начин играе огромна роля в разпространението на заболяването - чрез хората директно или индиректно чрез хранителни отпадъци, които съдържат заразено свинско месо”, допълва експертът, като добави, че заразата се разпространява изключително бързо.

„Заболяването не е опасно, но за него няма ваксина. Вариантът е да предприемем драконовски мерки. Ще обясним на кметовете какво трябва да направят в съответните общини. Кметовете ще посочат определени общински места, който да отговарят на изискванията, за да няма последици и заразяването да продължи”, заяви още д-р Костов.

Ако пробите са положителни, ще се пристъпи към унищожаване на прасетата.