Стотици хора от цяла България пристигнаха в Панагюрище, за да се включат в масовото пеене на песента за Райна Княгиня. Събитието се състоя на историческия хълм "Маньово бърдо", където по време на Априлското въстание местните поборници се бият срещу турската войска и башибозук.

Под мемориалния комплекс "Априлци" във възрожденския град се събраха граждани с народни носии, фолклорни ансамбли, духов оркестър, и дори няколко десетки мотористи от Пловдивски и пазарджишки клубове. Български знамена се вееха на всеки метър. Множеството изпълни песента за Райна Княгиня под ръководството на оперен певец.

Проявата е вдъхновена от митинг на ДПС от миналата седмица, когато възрожденската песен беше изпълнена първо на български език, а след това и нейна турска версия. Въпреки това имена на политически партии не бяха споменавани, а агитацията беше строго забранена.

Междувременно ЦИК реши, че пеенето на песни на турски език не е нарушение на изборното законодателство. Лидера на ДПС Лютви Местан  ще бъде глобен за пореден път за забранена агитация на турски език.

Още за скандала може да видите ТУК

Ето и видеото от събитието на ТРАФИК ТВ, което показва поводът за национална гордост:

Още новини ТУК


TrafficNews.bg